A1GP

A1GP: Zwitserland doorbreekt Franse hegemonie

Na acht overwinningen op rij heeft Zwitserland de Franse zegetocht dan eindelijk doorbroken. Op het circuit van Dubai zette Neel Jani zijn poleposition zonder al te veel moeite om in een overwinning. Nederland had, met een negentiende stratplek, bij voorbaat al een moeilijke race en kwam niet verder dan de elfde plek.

Tekst: Daan Jeuken
Bij de start was polezitter Zwisterland gelijk goed weg, maar Frankrijk kende een minder vlotte ouverture van hun race. In de eerste bocht verloor het de tweede plek aan Team Ierland en in diezelfde eerste ronde kwam het even naast de baan terecht, waardoor ook Brazilië en Groot-Brittannië aan de soevereine leiders in het kampioenschap voorbij ging.

Jos Verstappen had een goede start en klom al gelijk op naar de veertiende plaats. In de openingsronde maakte hij nog twee plaatsen goed, waardoor hij als twaalfde doorkwam, vlak achter de naaste concurrent in het kampioenschap Maleisië. Daar staakte de inhaalrace echter, want hoewel Verstappen een stuk sneller was dan Alex Yoong, kon de Maleisiër de oranje bolide de resterende dertien ronden achter zich houden. Hierdoor kwam Verstappen uiteindelijk als elfde over de meet.

Die ene gewonnen plaats had Nederland te danken aan Team Brazilië, wiens auto in de tweede ronde de geest gaf en moest worden weggetakeld. Dit gebeurde overigens op spectaculaire wijze, want in plaats van de traditionele sleepwagens, werd dat dit keer gedaan door een helikopter. Een veel functionelere en snellere manier.

Het zadel waar Zwitserland in zat na de start ging steeds lekkerder zitten en de voorsprong werd gestaag uitgebouwd. Dit hadden ze niet alleen te danken aan hun eigen snelheid, want achter Jani maakten verschillende coureurs er een potje van. Frankrijk ging eerst team Groot-Brittannië voorbij, en vervolgens ging de Robbie Kerr in de rondte, wat hem terugwierp naar de negende positie.

Daardoor leek Frankrijk toch nog gewoon op het podium te eindigen, maar twee rondjes voor het eind gleed ook Frankrijk uit over de Dubaise woestijnzand, waardoor zij terugvielen naar de zevende plek. Daarmee leek Ierlands tweede plek veilig, maar het was ook hun niet gegund, want in de laatste ronde verdween alle snelheid uit Firmans Ierse bolide, waardoor hij net voor de finish de Italianen en Tsjechen voorbij zag komen. De twee teams kwamen in de eerste ronde nog als zesde en zevende door, maar raapten de kruimels op die vier team voor hun lieten liggen.

Uitslag sprintrace A1 Grand Prix, Dubai
1. Zwisterland, 15 ronden
2. Italië, op 8.247
3. Tsjechië, op 9.024
4. Ierland, op 9.961
5. Canada, op 11.192
6. Indonesië, op 13.396
7. Frankrijk, op 13.926
8. Portugal, op 14.884
9. Groot-Brittannië, op 15.437
10. Maleisië, op 16.621
11. Nederland, op 17.610
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet