NASCAR

NASCAR: Verrassende zege Denny Hamlin, zware crash elimineert negen deelnemers (met crashfilmpje)

JGR-coureur Denny Hamlin won met zijn Toyota de uitgestelde wedstrijd op de Texas Motor Speedway. De wedstrijd moest vanwege een zware crash, waarbij vele deelnemers betrokken waren, 18 ronden voor het einde met code rood tijdelijk onderbroken worden.

Tekst: Willem J. Staat
Foto’s: LAT USA South, NASCAR

start_texas_1
De wedstrijd in Texas werd naar de maandag verschoven.


Spanningen bij Hendrick Motorsports. Hamlin profiteert
Als twee honden vechten om één been gaat de derde er mee heen. Op de Texas Motor Speedway was het in de uitgestelde NASCAR Sprintwedstrijd niet anders. JGR-Toyota-coureur Denny Hamlin profiteerde van het duel Gordon-Johnson en boekte zijn tweede zege dit seizoen. Enkele weken geleden moest Hamlin nog een zware knieoperatie ondergaan maar besloot om geen wedstrijd te missen. Met nog amper 12 ronden te gaan pakte Hamlin op de Texas Motor Speedway de kop en stond die niet meer af. Alleen teamgenoot Kyle Busch moest zijn tweede plek nog aan Jimmie Johnson prijsgeven.

Tijdens de wedstrijd liepen de spanningen tussen Jeff Gordon en Jimmie Johnson hoog op. Met nog amper 25 ronden te gaan leek Gordon op zijn eerste zege van dit seizoen af te stevenen maar een opgeblazen motor van David Reutimann’s Toyota zorgde voor een neutralisatie.Na de herstart volgde een gigantische crash waarbij meerdere deelnemers betrokken waren. Gordon werd van achteren geraakt door Tony Stewart, die op zijn beurt weer door Carl Edwards geraakt wordt. Jubilaris Tony Stewart gaf eerlijk toe dat het zijn fout was. De ravage was dan ook behoorlijk en de wedstrijd moest met code rood onderbroken worden. Voor Gordon, Stewart, Montoya, McMurray, Bowyer, Logana en Menard was de wedstrijd definitief over.

Gordon had 126 ronden lang zijn stempel op de wedstrijd gedrukt. Maar de HMS-coureur wond zich achteraf meer op over het duel met teamgenoot Jimmie Johnson dan over de crash. Met nog iets meer dan 95 ronden te gaan zette Johnson de aanval in en Johnson tikte Gordon meerdere malen van achteren aan. Ook toucheerde hij Gordon met zijn rechterzijde. Het gevolg was dat de No 24 Chevrolet een lekke voorband opliep “Zonder reden reed hij bij mij binnen. Ik vermoed dat hij dacht dat ik agressief was. Hij reed nog eens bij mij binnen.” Johnson gaf alleen maar als commentaar “dat hij erg teleurgesteld was in Gordon’s rijden”. Hoewel Johnson na de rode vlag moeite met de bandentemperatuur had, won hij wel bijna de wedstrijd.

denny_hamlin_texas_2010-2
Verrassend winnaar, JGR-coureur Denny Hamlin.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 334 ronden
2. Jimmie Johnson Chevrolet 334 ronden
3. Kyle Busch Toyota 334 ronden
4. Kurt Busch Dodge 334 ronden
5. Kasey Kahne Ford 334 ronden
6. Mark Martin Chevrolet 334 ronden
7. Kevin Harvick Chevrolet 334 ronden
8. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 334 ronden
9. Martin Truex Jr. Toyota 334 ronden
10. Greg Biffle Ford 334 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet