IndyCar

IRL: Overtuigende zege Ryan Hunter Reay in Long Beach

De Amerikaan Ryan Hunter Reay heeft in Long Beach zijn eerste Indycar-zege dit seizoen behaald. Voor het team van Michael Andretti was het de eerste zege sinds 2008. Anderzijds was het de eerste zege voor het nieuw geformeerde Andretti Autosport.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

hunter_reay_lb
Ryan Hunter Reay op weg naar een verdiende zege in Long Beach. Gaat hij nu
eindelijk doorbreken?

Hunter Reay dominant in Long Beach
Ryan Hunter Reay was in Long Beach een klasse apart. Slechts weinigen konden het tempo van de Andretti Autosport-coureur dan ook bijhouden. Van de 85 ronden reed Hunter Reay er maar liefst 65 op kop. Toen Hunter Reay op achterblijver Alex Lloyd inliep, wachtte hij geduldig af. Het stelde de Brit Justin Wilson in staat om snel dichterbij te komen. Wilson moest naar de pits om een voorbeschadigde voorvleugel te laten vervangen. De enige neutralisatie voor een aanrijding tussen Mario Romancini en Graham Rahal stelde Wilson in staat om snel verloren terrein goed te maken.

Vervolgens verschaften de achterblijvers Rafael Matos en Takuma Sato een aardige buffer waardoor hij zijn voorsprong tot op meer dan vijf seconden kon uitbouwen. Voor Ryan Hunter Reay is dit waarschijnlijk de mooiste zege in zijn door gebrek aan sponsoring getergde carrière. Hunter Reay won in 2007 voor het team van Rahal Letterman op Watkins Glenn maar moest door gebrek aan financiële middelen bij vele teams de deur achter zich dichtslaan. Ook in GrandAm en NASCAR kende hij vele teleurstellingen. Een voorlopige part-time deal met Andretti Autosport aan het begin van het seizoen bracht voorlopig redding. “Wij kunnen zijn auto na een tweede plaats en Brazilië en een zege hier moeilijk aan de kant schuiven” verklaarde teambaas Michael Andretti na afloop.

Voor Wil Power zat er na 17 ronden al geen vierde overwinning meer in. Omdat de eerste versnelling in de hairpin bleef hangen verloor Power behoorlijk wat tijd. Het probleem deed zich daarna niet meer voor en Power beëindigde de wedstrijd als derde, gevolgd door Ganassi-coureur Scott Dixon.

wilson_lb
Prachtige wedstrijd van Justin Wilson. Zijn landgenoot Alex Lloyd ontnam hem
de kans op de zege
.

Uitslag
1. Ryan Hunter-Reay Dallara Honda 85 ronden
2. Justin Wilson Dallara Honda  + 5.6031s
3. Will Power Dallara Honda + 8.5864s
4. Scott Dixon Dallara Honda + 10.6287s
5. Tony Kanaan Dallara Honda + 11.7732s
6. Mario Moraes Dallara Honda+ 16.5171s
7. Helio Castroneves Dallara Honda + 16.8928s
8. Ryan Briscoe Dallara Honda+ 18.2214s
9. Dan Wheldon Dallara Honda + 19.4575s
10. Mike Conway Dallara Honda + 19.9307sAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet