Formule 1

Formule 1: Button is weer de slimste in de regen, dubbelzege McLaren


Toch weer naar intermediates
De regen is nauwelijks heviger dan in de openingsfase, maar lijkt wel iets langer te gaan duren. Daarop besluit toch iedereen weer naar intermediates terug te aan. Mark Webber heeft een slechte stop door problemen met zijn rechter voorband, maar een rondje intermediates is dermate voordelig dat hij de een ronde later stoppende Vettel en Hamilton - weer samen inderdaad - wel voorbij gaat. Ook Button en Rosberg hebben intermediates gehaald en behouden dus hun royale voorsprong. Fernando Alonso is megabrutaal en -slim door bij het inrijden van de pitstraat zijn teamgenoot nog snel voorbij te steken, waardoor hij dus als eerste mag stoppen en niet hoeft staan te wachten.

Onderlinge verschillen genihileerd
Door hun gewaagde strategie in de openingsfase hadden mannen als Rosberg en Button een gigantische voorsprong op mannen als Vettel en Hamilton. Jaime Alguersuari gooit echter roet in hun eten, want hij beschadigt zijn voorvleugel op de achterkant van Senna en gooit daarbij veel afval op de baan. Dit is reden genoeg voor de wedstrijdleiding om de safetycar de baan in te roepen. Jammer voor de mannen aan kop, maar wel zeer interessant voor de wedstrijd, nu het hele veld weer bijeen is gebracht. De race is zowat halverwege als Button, Rosberg, Kubica, Petrov, Schumacher, Webber, Hamilton, Vettel, Sutil en Alonso allemaal in een treintje achter elkaar weer van start gaan.

Alle actie in één oogopslag
Jenson Button speelt het spelletje gigantisch spannend door voor de herstart bijna stil te gaan staan, waardoor dus bijna het hele veld in een kluitje stil komt te staan. Rosberg weet wel te volgen, maar kan geen vuist maken voor de leiding. Lewis Hamilton duwt eerst Mark Webber in de drukte van de baan, om vervolgens na een inhaalpoging bij Schumacher ook zelf naar buiten te worden gedrukt. Een uitgekookte vervolgactie van Hamilton geeft hem vervolgens wel die stek. Sebastian Vettel verliest bij de herstart plaatsen aan Sutil en Alonso. Schumacher kan weer niet mee in het gedruis en valst snel terug achter Sutil, Alonso en Vettel.

De gevechten zijn legio. De twee mannen aan kop onttrekken zich hier een beetje aan, al staan zij onder de bedreiging van Hamilton, die nu al op de staart van Kubica zit en ook de Pool vrij snel weet te pakken. Wie zich ook een beetje aan de actie onttrekt is Felipe Massa, die in de regen op de elfde plaats net niet meekomt met de mannen aan het front. Zijn teamgenoot kan dat wel, want hij pakt de zesde stek van Sutil. De Duitser verdedigt zich goed, maar moet vervolgens ook buigen voor Sebastian Vettel.

Slippertje van Petrov
Vitaly Petrov laat zich al de hele race van zijn goede kant zijn, want hij kan prima mee aan kop van het veld en profiteert van de tactische truc van Renault in de openingsfase. In ronde 33 zien we de Rus echter ineens in de rondte gaan. Of het nu mechanisch of persoonlijk is, Petrov houdt zijn auto wel onder controle en vervolgt zijn weg vanaf plaats zeven.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet