Formule 1

Formule 1: Button is weer de slimste in de regen, dubbelzege McLaren

button_champagne

Na vier races in 2010 hebben we in China al de derde dubbelzege van het derde team te pakken. In een natte race vol spektakel was het dit keer McLaren dat de zaken het beste voor elkaar had en met de dubbelzege aan de haal ging. Jenson Button gokte in de natte openingsfase weer het beste door als een van de weinigen niet naar intermediates te gaan en zegevierde al voor de tweede keer dit jaar. De derde plaats betekende wederom een podiumplaats voor Nico Rosberg, die zijn teamgenoot meer en meer in de schaduw zet. De polemannen van Red Bull kwamen er op de natte baan niet aan te pas en eindigden als zesde (Vettel) en achtste.

Tekst: Daan Jeuken

De gok wagen of met de massa meegaan?
De start van de Grand Prix van China is droog, maar iedereen is in de wetenschap dat de regen elk moment zal gaan komen. De afweging is dus om net als bijna iedereen op slicks van start te gaan of een gokje te wagen met intermediates. Op een uitzondering na gaat iedereen toch voor de veilige optie.

Alonso iets te fantastische start
Fernando Alonso komt grandioos van zijn startplaats en rijdt binnen enkele meters al in leidende positie. Dit ruikt in ieder geval naar een valse start, zo roept ook Jenson Button over de boardradio. Polezitter Vettel ziet ook zijn teamgenoot voorbij komen en sluit aan als derde, voor Rosberg, Button en Hamilton. In het achterveld is er chaos als Liuzzi bij het remmen de controle over zijn Force India verliest en vol op Buemi en Kobayashi rijdt. Vooral voor de Japanner is deze startcrash erg zuur; hij heeft dit jaar pas 19 raceronden gereden. De puinhoop is reden voor een safetycarfase, dit geeft bijna het hele veld de mogelijkheid om intermediates te halen. Ook Lewis Hamilton moet de pits in, maar hij vergeet de afslag en besluit op het laatste moment nog via de grindbak de pitstraat in.

Rosberg, Button, Kubica, Petrov en De la Rosa rijden dan aan kop, maar zij hebben dan ook besloten om niet te stoppen. Daarachter volgen Alonso en Sutil als eerste intermediaterijders en zij leggen meteen het verschil bloot. Buitenom in de bochten tuffen ze de glibberaars gewoon voorbij. Het hele euvel heeft nu al de slagvolgorde compleet door mekaar gegooid: Webber rijdt tiende, Hamilton twaalfde, Vettel veertiende en Schumacher vijftiende. De Duitser besluit verrassenderwijs een tweede stop te maken en weer terug te gaan naar slicks.

Drivethroughpenalty Alonso
De weergaloze start van Alonso was inderdaad een valse en hij wordt gestraft met een drivethroughpenalty.

Privéshowtje Hamilton en Vettel
De intermediates leken in de eerste ronde de beste keuze, maar een ronde later blijkt de regen toch niet te hebben doorgezet en zijn de intermediates binnen de kortste keren verloren. De call voor intermediates was dus niet de goede en dus volgt het gros van het veld Michael Schumachers voorbeeld door weer terug te gaan naar slicks. Hamilton en Vettel maken er een minishowtje van. Zij duiken al naast elkaar de pits in, daar pakt Hamilton nog het voordeel door Vettel uit te remmen in de bocht voor de pits, maar bij het uitrijden van de pits gaan ze allebei dwars en is het Vettel die zijn opponent net voor blijft. Ook Felipe Massa maakt het spannend door even door de grindbak van de pitstraat te rijden; dezelfde grindbak die Hamilton ooit de titel kostte.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet