A1GP

A1GP: Nederland wil stijgende lijn doorzetten in Dubai

De zesde ronde van de A1 Grand Prix staat voor de deur en dit keer zal de landenklasse afreizen naar Dubai: het land waar het allemaal begon. In 2004 zag de nieuwe A1-klasse hier het levenslicht, net zoals het gloednieuwe Dubai Autodrome.

Tekst: Daan Jeuken

Team Nederland hoopt de progressieve lijn die is ingezet hier door te trekken. “In Maleisië hadden we pech met de start [waar Verstappen zijn motor liet afslaan], maar wat tijden betreft zaten we dicht tegen de kop”, aldus teambaas Jan Lammers. Over de locatie was Lammers ook opgetogen: “Het is natuurlijk hartstikke leuk en speciaal om in de achtertuin van de oprichter van A1, Sheikh Maktoum, te racen. Dit is de thuisrace van A1.”

Voor Jos Verstappen is het de eerste keer dat hij op het Dubai Autodrome is. “Er zijn een paar leuke bochten hier”, verklaarde Verstappen nadat hij een rondje over het circuit wandelde. “Ik denk wel dat inhalen hier lastig kan worden. Het zand zal hier het hele weekend een punt blijven, hoewel het ook een beetje afhangt van de windsterkte en –richting. Daar moet je je als rijders echter op aanpassen.”

Op vrijdag staan er twee extra trainingssessies gepland. Team Groot-Brittannië zal van die gelegenheid gebruikmaken om de eerste vrouw - Katherine Legge - in de klasse te laten debuteren, voor team Nederland zal Jeroen Bleekemolen een shakedown uitvoeren met de tweede Zytek-motor. Bleekemolen reed twee weken geleden al op het circuit tijdens de FIA GT-race.

“Natuurlijk vind ik het leuk om weer in de A1-auto te rijden”, blikte Bleekemolen vooruit. “ Het testen van de nieuwe motor is niet echt moeilijk, je moet alleen een of twee installatierondjes rijden voordat je voluit kunt gaan. Er ligt hier echter veel zand op de baan, waardoor de grip in het eerste half uur zo slecht is dat je nauwelijks iets kunt doen. Maar ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk over de auto en de baan te weten te komen."

Team Nederland staat momenteel op een gedeelde zesde plaats. Net als team Maleisië hebben ze 32 punten verzameld, zes punten minder dan Groot-Brittannië en tien dan Nieuw Zeeland, die 42 punten hebben. Leider in het klassement is Frankrijk, dat acht van de tien races won en al 92 punten heeft. Zij staan 27 punten voor op Zwitserland, dat op 5 punten wordt gevolgd door Brazilië.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet