NASCAR

NASCAR: Strategische zet levert Ryan Newman zege op

Ruim twee jaar en 78 Sprint Cup races moest Ryan Newman het zonder overwinning stellen maar afgelopen weekend behaalde hij na een strategische zet in Phoenix zijn allereerste overwinning voor het team van Stewart Haas Racing. Een neutralisatie waarbij de wedstrijdafstand met drie ronden verlengd werd speelde hem volledig in de kaart.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

newman_phoenix
Denderende zege voor Ryan Newman in Phoenix. In zowel de Sprint Cup als Nationwide
wedstrijden ontbrak het niet aan spektakel.

Eindelijk Ryan Newman
In 2008 won Ryan Newman de fameuze Daytona 500. Sindsdien moest hij het 78 Sprint Cup races zonder overwinning stellen. Een strategische beslissing om na de allerlaatste neutralisatie in Phoenix, afgelopen weekend, voor slechts twee banden te kiezen leverde Newman zijn allereerste zege sinds Daytona 2008. Ryan Newman: “Ik was het absoluut oneens met mijn crewchief die vier banden wilde wisselen. Eerder in de race had ik met vier nieuwe banden al een keer een herstart gemaakt en ik was niet bepaald onder de indruk. Ik wilde per sé twee banden want dat ging veel beter. Achter mij bevonden zich ook heel veel auto’s die op twee verse banden stonden. Maar ik blok liever af dan dat ik terrein moet prijsgeven.”

Zowel Jimmie Johnson als Kyle Busch drukten hun stempel op de wedstrijd. In de 262e ronde nam Busch het commando van Johnson over en reed ruim 113 ronden op kop totdat Scott Riggs met een klapband voor een dramatische neutralisatie zorgde. “Ik kan het gewoon niet geloven” mopperde Busch tegenover zijn crewchief na de negende en laatste neutralisatie. Maar wat kun je ertegen doen?”


montoya_phoenix_1
Eindelijk een goed resultaat voor Juan Pablo Montoya in Phoenix.

Zowel Busch en Johnson kozen voor een set nieuwe banden. Voor Johnson pakte die keuze goed uit. Hij sprintte van een zevende naar een derde plek en vergrootte zijn puntentotaal. Busch echter viel teleurgesteld naar de achtste plek terug. Mark Martin eindigde als vierde terwijl Juan Pablo Montoya in Phoenix eindelijk weer eens een goede klassering behaalde. De Colombiaan reed zelfs nog 60 ronden op kop en eindigde uiteindelijk voor het team van Chip Ganassi als vijfde.

Uitslag
1. Ryan Newman Chevrolet 378 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 378 ronden
3. Jimmie Johnson Chevrolet 378 ronden
4. Mark Martin Chevrolet 378 ronden
5. Juan Pablo Montoya Chevrolet 378 ronden
6. Matt Kenseth Ford 378 ronden
7. Carl Edwards Ford 378 ronden
8. Kyle Busch Toyota 378 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 378 ronden
10.Joey Logano Toyota 378 rondenAutosport.nl Hét autosport magazine op Internet