IndyCar

IRL: Helio Castroneves zorgt voor spektakel op Barber Motorsports Park.

Op het idyllisch gelegen Barber Motorsports Park heeft Penske-coureur Helio Castroneves zijn eerste zege dit seizoen behaald.Gedurende lange tijd leek Marco Andretti aanspraak op de zege te maken maar de Amerikaan wachtte te lang op de neutralisatie die niet kwam. Een vroege neutralisatie voor een gebroken gaskabel van Takumo Sato gooide de strategie van vrijwel alle teams door elkaar. Daardoor ontaardde de wedstrijd in een prachtige confrontatie tussen Marco Andretti en Helio Castroneves.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Honda Racing USA

castroneves_barber_race
Helio Castroneves op weg naar de zege in Alabama.

Team Penske dominant in openingsfase
Wil Power greep bij de start direct de leiding gevolgd door Mike Conway, Helio Castroneves, Marco Andretti, Scott Dixon, Dario Franchitti, Takuma Saro, Tonu Kanaan, Justin Wilson en Ruan Briscoe. In de 9e ronde besloot de Alex Tagliani om als eerste voor brandstof naar binnen te komen terwijl Conquest-coureur Mario Romanicini kort daarna als één van de eerste volgde. In de 11e ronde volgde de eerste neutralisatie voor Takuma Sato. De Japanner kwam net voor de ingang van de pitlane met een kapotte gaskabel tot stilstand. Met 20 ronden achterstand kwam Sato later weer terug op de baan. Tijdens deze wedstrijdfase kwamen beide leiders kwamen tegelijk binnen en de Brit Mike Conway won de “dragrace” in de pitlane en beiden keerden respectievelijk als veertiende en vijftiende terug op de baan.

Direct na de herstart nam Marco Andretti de leiding van Helio Castroneves over. De beide Target Ganassi-teamgenoten Scott Dixon en Dario Franchitti volgden in derde en vierde positie terwijl Simona de Silvestro inmiddels naar de vijfde plek was opgeklommen gevolgd door Alex Lloyd. Danica Patrick was inmiddels al naar de negende plek opgeklommen. In het eerste wedstrijdgedeelte bevonden zich maar liefst twee dames in de Top 10. De meeste deelnemers bevonden zich op een tweestopstrategie. Met een schitterende inhaalmanoeuvre ging Wil Power in de 28e ronde zowel aan Dan Wheldon en Scott Dixon voorbij.In de 40e ronde bevond Power zich inmiddels alweer in vierde positie.Dit keer moest Conway terrein prijsgeven.

Off-sequence
In de 42e ronde kwamen zowel Power als Conway voor hun tweede stop binnen.Vanwege de neutralisatie voor Takumo Sato bevonden de meeste deelnemers zich echter “off-sequence” Halverwege begon Castroneves druk op Marco Andretti uit te oefenen. De Ganassi-teamgenoten Scott Dixon en Dario Franchitti bevonden zich nog steeds op enige afstand terwijl de Zwitserse Simona de Silvestro haar vijfde positie in de kopgroep in de 52e ronde aan Wil Power moest prijsgeven. Zij viel naar de 11e plek terug.Aan de kop bleef Helio Castroneves constant druk op Marco Andretti uitoefenen.

mike_conway_barber_m
Sterke beginfase voor Mike Conway.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet