VLN

Div: Manthey-Porsche wint ook tweede VLN-race

100410_vln_rd2_manthey_action
De winnende Manthey-Porsche door de Karussell

Net als twee weken geleden won de Manthey-Porsche 911 GT3 R ook de tweede race van de Langstreckenmeisterschaft Nürburgring. Na vier uren racen tijdens het 35. DMV-4-Stunden-Rennen werden Marcel Tiemann, Timo Bernhard en Romain Dumas als winnaars geklasseerd. Ze hadden een voorsprong van ruim een minuut op de Audi R8 LMS van Phoenix Racing met Frank Stippler, Marcel Fässler en Mike Rockenfeller, die in het spannende laatste kwartier de tweede plaats nog hadden heroverd op Jörg Bergmeister en Wolf Henzler met de hybride-Porsche 911 GT3 R, eveneens ingezet door Manthey.

Tekst: René de Boer
Foto's: Porsche, VLN-Presse/Jan Brucke


In de tijdtraining reed Marcel Fässler in de Phoenix-Audi met het startnummer 99 de snelste ronde: 8:18,628. Daarmee kwalificeerde de Zwitser zich op de pole-position, voor WTCC-coureur Andy Priaulx in de door Schnitzer ingezette fabrieks-BMW M3 GT2, die ruim een halve seconde langer nodig had voor de 24,369 kilometer lange combinatie uit Nordschleife en Kurzanbindung van het Grand Prix-circuit. De tweede Phoenix-Audi mt Dennis Rostek, Frank Biela en Hans-Joachim Stuck startte als derde, gevolgd door de Mamerow-Porsche met Chris Mamerow en Sascha Bert en de Manthey-Porsche met Tiemann, Bernhard en Dumas.

Spannende strijd

In de beginfase van de race was er een spannende strijd tussen Stuck in de 97-Audi, Fässler in de 99-Audi en Mamerow in de Mamerow-Porsche, waarbij de leiding diverse malen tussen de genoemde rijders heen en weer ging. Andy Priaulx moest met de BMW M3 al vrij snel de pits in vanwege een gebroken aandrijfas. Later verspeelde ook Stuck de kansen op één van de ereplaatsen, omdat hij een flink stuk van een ronde met een kapotte linker achterband moest afleggen. De Mamerow-Porsche raakte 20 minuten voor het einde met Christian Mamerow achter het stuur bij Schwalbenschwanz van de baan en viel uit. Daarmee ging de strijd om de podiumplaatsen tussen de Manthey-Porsche, de hybride-Porsche en de Phoenix-Audi.

100410_vln_rd2_hybrid_action
De hybride-Porsche was opnieuw verbazend snel en betrouwbaar

Beslissing om tweede plaats pas in slotfase

De Manthey-Porsche koerste zonder problemen op de overwinning af en reed de zege naar huis. Daarachter leek de hybride-Porsche lange tijd op weg naar de tweede plaats, mede als gevolg van een geringer brandstofverbruik. Uiteindelijk verloor het Porsche-duo de tweede plaats echter aan de nummer 99-Audi, maar het verschil aan de finish tussen de twee teams was met slechts 1,758 seconden uiterst klein – een goed bewijs voor hoe spannend er in de slotfase aan toeging.

100410_vln_rd2_molenaar_action
Donald Molenaar haalde met de BMW M3 de eindstreep niet


Nederlandse deelnemers niet aan de finish

Voor de Nederlandse deelnemers, drie in getal, was er weinig succes weggelegd. Han Hoendervangers kwam, samen met zijn teamgenoten Achim en Alex Hermann in de BMW 328i net zo min aan de finish als Dillon Koster, die zijn eigen Certainty-BMW 130i deelde met de Italianen Giorgio Bolla en Diego Romanini. Koster werd op het Grand-Prix-circuit in de twaalfde ronde van de baan gereden. Ook Donald Molenaar haalde samen met Thomas Kappeler in de BMW M3 de eindstreep niet vanwege een defecte aan de versnellingsbak. “Jammer, want we waren in de kwalificatie de snelsten in de klasse. Ik had de start gedaan en een behoorlijke voorsprong opgebouwd, maar toen Thomas na de rijderswissel wilde wegrijden, werkte de versnellingsbak niet meer”, aldus Molenaar.

100410_vln_rd2_podium
Podium met vlnr Fässler, Rockenfeller, Stippler, Dumas, Tiemann, Bernhard, Bergmeister, Henzler


Uitslag:

1. Tiemann/Bernhard/Dumas (Dui/Dui/Fra), Porsche 997 GT3 R, 28 r. in 4.04:57,995 (gem. 167,125 km/u)
2. Stippler/Fässler/Rockenfeller (Dui/Zwi/Dui), Audi R8 LMS, op 1:07,364
3. J. Bergmeister/Henzler (Dui), Porsche 997 GT3 R Hybrid, op 1:09,122
4. Jöns/Breslin/J. Stuck (Dui/Ier/Lie), Audi R8 LMS, op 3:58,025
5. Forbes/Riemer (Aus/Dui), Porsche 911 GT Cup, op 8:16,968
6. Göranson/Sorlie/D. Müller (Zwe/Noo/Dui), BMW Z4 GT3, op 10:14,223


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet