Diversen

Div: BMW 120d Endurance Cup kiest voor Dunlop

Komend seizoen wordt de nationale autosport verrijkt met twee nieuwe cups rond de BMW 1-serie. Op Circuit Park Zandvoort komt de BMW 130i Cup tot leven, op TT Circuit Assen de BMW 120d Endurance Cup. De dieselklasse is een initiatief van Peter Grondel van de Stichting Autosport Competitie Noord Nederland. De opzet van de Cup: veel racen voor relatief weinig geld. De BMW 120d Endurance Cup rijdt op Dunlop intermediates.

Tekst: Roy van der Laan

 _____________


De komst van de BMW 120d Endurance Cup is geen nieuws voor de ware autosportkenner. Peter Grondel en zijn team zijn al enkele maanden druk bezig om de klasse van de grond te krijgen. De hoofdrolspeler in de Cup is de BMW 120d, waarvan de commonrail dieselkrachtbron is opgepept tot 200 pk vermogen en 430 Nm koppel. De BMW staat op een onderstel van Intrax met veel afstelmogelijkheden. De auto’s worden gebouwd en geleverd door Achterberg Tuning.
De BMW 120d Endurance Cup rijdt, zoals de naam al zegt, langeafstandsraces. “We gaan wedstrijden van vier uur en langer rijden, waaronder een 24-uursrace”, aldus Grondel. “Voor 2006 staan zes races gepland. Als toetje willen we in december een race gaan rijden op het Ascari-circuit van Klaas Zwart in Spanje.”

Betaalbaar

“De verkoop van de auto’s verloopt super”, constateert de initiatiefnemer. “De eerste shift van vijf auto’s wordt nu gebouwd, de volgende shift van vijf stuks is al besteld. We hopen op 25 tot 30 auto’s, maar ik ben tevreden als we straks twintig BMW’s aan de start hebben staan.”
De complete auto kost € 34.000,- excl. BTW. Volgens Grondel bedragen de kosten voor een seizoen racen circa € 35.000,-, inclusief afschrijving, inschrijfgeld, banden en brandstof. Wie een auto met z’n vieren deelt is dus voor circa € 8.750,- per seizoen klaar, een bedrag dat uiteraard lager uitvalt als er sponsors in het team participeren.
Het laatste nieuws rond de BMW 120d Endurance Cup is dat de klasse op Dunlop gaat rijden. Na uitgebreide tests, waar o.a. Cor Euser bij betrokken was, is gekozen voor de 225/45R16 Dunlop Direzza. Het betreft intermediates van 16 inch. De keuze voor Dunlop en voor de wielmaat is geen verrassing. Dunlop is een grote bandenleverancier van BMW en zustermerk Mini, Dunlop doet zoals bekend heel veel in de autosport en de BMW 120d staat standaard ook op wielen van 16 inch.
De BMW 130i Cup rijdt zoals bekend op Pirelli, net als de straatversie staat ook de race-uitvoering op wielen in de maat 17 inch.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet