Formule 3

F3 Euro Serie: Dubbelzege voor Signature bij seizoensstart

100410_f3_paul_ricard_r1_mortara_actie
Karakteristiek Paul Ricard-beeld met racewinnaar Edoardo Mortara

Met een dubbelzege voor het Franse Signature-team is het nieuwe seizoen in de Formule 3 Euro Serie begonnen. Op het 5,791 kilometer lange circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet zegevierde routinier Edoardo Mortara voor zijn Duitse teamgenoot Marco Wittmann. Geen succes was er voor de Belgische Signature-coureur Laurens Vanthoor: gisteren nog op één na snelste in de kwalificatie moest hij vandaag al na vijf ronden de race beëindigen.

Tekst: René de Boer
Foto's: Thomas Suer/F3 Euro Series


Al in de eerste ronde van de race klom Mortara op van de vijfde naar de tweede plaats, waarna hij snel het gat naar de aanvankelijk leidende Daniel Juncadella wist dicht te rijden. In de vierde ronde slaagde Mortara erin de Spaanse pole-sitter in te halen. Een ronde later verloor Juncadella nog een plaats aan Mortara’s teamgenoot Wittmann en in de slotfase moest Juncadella ook Alexander Sims voor zich dulden. Zo luidde de volgorde dan ook aan de finish: Mortara won voor Wittmann, Sims en Juncadella. Daarachter eindigden Merhi, Quaife-Hobbs en Pla, terwijl de als achtste geklasseerde Portugees Antonio Felix da Costa morgen vanaf pole mag vertrekken. Valtteri Bottas, vierde in de startopstelling, viel ver terug vanwege een drive-through-penalty: hij stond niet correct in zijn startbox. De Fin werd uiteindelijk als negende geklasseerd.

Voortijdig einde race voor Laurens Vanthoor

Ook Laurens Vanthoor had zich, zeker na zijn keurige prestatie in de tijdtraining van gisteren, de start van zijn seizoen stellig anders voorgesteld. De Belgische coureur kwam twee keer de pits in vanwege een technisch probleem, hoogstwaarschijnlijk een euvel in de elektronica, en bij de tweede stop moest hij de race voortijdig beëindigen.

100410_f3_paul_ricard_r1_podium
Eerste podium van het jaar met vlnr Wittmann, Mortara en Sims


Uitslag:

1. Edoardo Mortara (Ita), Dallara F308-Volkswagen
2. Marco Wittmann (Dui), Dallara F308-Volkswagen, op 0,788
3. Alexander Sims (GBr), Dallara F308-Mercedes, op 6,036
4. Daniel Juncadella (Spa), Dallara F308-Mercedes, op 10,923
5. Roberto Merhi (Spa), Dallara F308-Mercedes, op 21,151
6. Adrian Quaife-Hobbs (GBr), Dallara F308-Volkswagen, op 27,346
7. Jim Pla (Fra), Dallara F308-Mercedes, op 28,130
8. Antonio Felix Da Costa (Por), Dallara F308-Volkswagen, op 32,912

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet