Diversen

Div: Race of Champions naar Düsseldorf?

peking_26
Vorig jaar vond de 'Race of Champions' in het Olympisch Stadion van Peking plaats

Er zijn vergevorderde plannen om de ‘Race of Champions’ eind dit jaar naar Düsseldorf te halen. Deze week was een delegatie van 20 personen van de organisatie in Düsseldorf om de Esprit-Arena als mogelijke locatie voor het eindejaarsevenement te beoordelen. Eind volgende week of aan het begin van de week erop wordt een beslissing verwacht. Concurrenten zijn de eveneens Duitse stad Gelsenkirchen (Veltins-Arena auf Schalke), het Olympisch Stadion in Peking, waar het evenement vorig jaar plaatsvond, en de Indonesische hoofdstad Jakarta.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions


Als het lukt om de ‘Race of Champions’ in Duitsland te organiseren, is dat natuurlijk ook voor Nederlandse autosportliefhebbers interessant. Zowel Düsseldorf als Gelsenkirchen zijn vanuit ons land prima te bereiken. Het zou voor de tweede maal zijn dat het evenement in Duitsland gehouden wordt: 1989 was de ‘Race of Champions’ te gast op de Nürburgring. Een voordeel van de beide Duitse voetbalstadions is, dat bij slecht weer het dak gesloten kan worden.

Schumacher-factor

De ‘Bild-Zeitung’ spreekt vanmorgen al over de ‘Schumi-Sause’ (‘Schumacher-feest’) en inderdaad speelt de Schumacher-factor ongetwijfeld een rol. Bij een thuiswedstrijd voor de Duitser is een uitverkocht huis nagenoeg zeker (de capaciteit van de Esprit-Arena in Düsseldorf bedraagt 52.000 toeschouwers) en dat is een ander beeld dan de halflege tribunes van vorig jaar in Peking of de twee jaren daarvoor in het Wembley-stadion in Londen. Düsseldorf was de afgelopen drie jaar gastheer voor de seizoenspresentatie van het Duits toerwagenkampioenschap DTM, een show-evenement dat vorig jaar niet minder dan 210.000 bezoekers trok.

Verschillende locaties sinds 1988

In 1988 vond de eerste ‘Race of Champions’ plaats op het circuit van Montlhéry ten zuiden van Parijs. Het evenement werd georganiseerd door ex-rallyrijdster Michèle Mouton en haar man, de Zweed Fredrik Jonsson. In 1989 volgde de Nürburgring, in 1990 Barcelona en in 1991 Madrid. Van 1992 tot en met 2003 waren de Canarische Eilanden de locatie voor het evenement, maar in 2004 stapte de organisatie over op een nieuw concept met een asfaltparcours in een stadion. Drie jaar lang gebeurde dat in het Stade de France in St. Dénis nabij Parijs, daarna waren er twee optredens in het Wembley-stadion in Londen en vorig jaar vond in Peking de eerste ‘Race of Champions’ buiten Europa plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet