Formido Swift Cup

Swift Cup: Trillende polesitter en winnaars die niet winnen tijdens Pasen (lang)


480_katsma_start_9797

Trillende pootjes
"Ik vond het wel erg spannend om op pole te staan’’, vertelde Laura na afloop. "Ik had letterlijk trillende pootjes. Daardoor liet ik mijn koppeling een klein beetje te ver opkomen en rolde ik een paar centimeter naar voren. Ik remde direct en had geen voordeel van mijn jumpstart. Ik moest echter toch naar binnen voor een drive through penalty. Omdat ik in de eerste ronde ook nog buiten de baan raakte, was mijn race natuurlijk snel over.’’

Vet
Niettemin had Laura Katsma wel genoten van haar ‘debuut’ als polesitter. "Toen ik op de grid stond en alleen maar rijders achter me stonden, was dat echt gaaf. Dat ik tijdens de opwarmronde het tempo mocht aangeven, was vet. Helaas kon ik er na de start niet lang van genieten.’’

Aanval toppers
We gaan verder met de wedstrijd. Met een 2.07,811 zet Marth de Graaf in omloop 2 de rapste chrono neer en rukt hij op naar stek 4. Niels Langeveld is op zijn beurt Marcel Dekker voorbij en ligt op stek 5. De twee rapste coureurs van manche 1 hebben de smaak te pakken en troeven beiden rookie Dennis van de Laar af. De pas 16-jarige Zandvoorter valt daardoor terug naar stek 5.

480_dekker_9825

Knokken
Marcel Dekker heeft een gebrek aan topsnelheid in zijn auto en ook de grip van zijn banden is niet top vandaag. Daardoor moet de regerend vice-kampioen knokken voor elke plek. Want Niels Kool dringt aan in de strijd om P6. Vooralsnog moet de ervaren Dekker alles uit de kast halen om de aandringende Kool de baas te blijven. De twee maken er voor de 22.000 man publiek een mooi gevecht van.

Perfect teamwerk
Bart van Os krijgt in ronde 5 een waarschuwing voor ruw rijgedrag. Ondertussen zijn Marth de Graaf en Niels Langeveld in de kofferbak van runner-up Marcel van de Maat gekropen.

480_afstopwerk_9820

Van de Maat doet perfect stopwerk voor zijn ploegmaat Peter Schreurs, die een gaatje van ongeveer een tel heeft geslagen. Dennis van de Laar volgt op P5 ook nog goed. Marcel Dekker is op stek 6 echter het contact met de kopgroep kwijtgeraakt. Sterker: Niels Kool is Dekker inmiddels gepasseerd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet