Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Sterk debuut Renger van der Zande

Als Nationaal Formule Renault-kampioen mocht Renger van der Zande twee dagen testen in de World Series by Renault 3.5. Gisteren was het dan zover op het circuit Paul Ricard in Frankrijk, alwaar hij meteen indruk maakte. De Nijmegenaar eindigde de dag namelijk als snelste rookie. “Echt cool! Ze janken als Formule 1-motoren en hebben een heel hoog high tech-niveau”, was Rengers eerste reactie.

Tekst: Daan Jeuken

De sprong naar de Formule Renault leek voor Van der Zande een grote, want in zijn verleden reed hij slechts met karts en met de 2 liter Formule Renault. Qua snelheid deed de hij echter niets onder voor de andere jongens. Na de eerste dag waren er slechts vier – veel ervarener – coureurs sneller. Op fysiek gebied had hij het echter moeilijker, want aan het eind van de eerste dag had de Nijmegenaar polsklachten.

“Nou heb ik een fantastische basisconditie en totaal geen last van mijn nek en nu leg ik het af op mijn polsen”, reageerde Van der Zande gisteren. “Morgen kan ik me revancheren en dan heb ik gelukkig ook een langere stuurstang, waardoor mijn positie ten opzichte van het stuur beter zal zijn.”

Deze verandering pakte inderdaad goed uit, want na een goede nachtrust, telefonische aanwijzingen van trainer Ger Peters en de langere stuurstang had Van der Zande vandaag zijn blessure weer onder controle. Dit drukte zich ook gelijk uit in de rondetijden, want Van der Zande draaide onverschrokken mee met internationale toppers als Fabio Carbone (winnaar Marlboro Masters of F3 in 2002) en Giorgio Mondini (voormalig kampioen).

“Dit is waanzinnig, maar ik ben echt helemaal leeg”, verklaarde het 19-jarige talent. “Het gaat zo enorm hard! Ik moest voor het eerst echt hard werken in de auto en de bochtensnelheid is bijna onnatuurlijk. Ik heb veel geleerd, mede dankzij de mooie baan, waardoor ik ongestraft de grenzen kon opzoeken. Na mijn polsblessure van gisteren kon ik vandaag grote stappen maken.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet