Diversen

Div: Goed seizoensprogramma Circuit Zolder

peter_hudders
Directeur Peter Hudders kondigde het programma aan van wat dus zijn laatste seizoen blijkt te worden


Met het FIA WK Toerwagens (WTCC), het FIA GT3 en twee sterke nationale kampioenschappen in de vorm van Belcar en BTCS heeft het Circuit Zolder voor dit jaar een programma in huis waar men trots (in België: fier) op mag zijn. Gisteren vond op het circuit in Belgisch Limburg, tijdens de laatste testdag voor de start van het seizoen, de presentatie van de plannen en de activiteiten plaats. Dankzij de creatie van Speedworld Promotion als nieuwe promotor van Belcar en BTCS lijkt de Belgische autosport er goed voor te staan. Volgende week, tijdens de seizoensstart bij ‘Gordon Finest Race’, worden er in beide klassen zo’n 40 auto’s aan de start verwacht.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


Een jaar geleden zag het er wel anders uit. Het toenmalige Belgian GT leed met zo’n 16 GT3-bolides aan ernstige bloedarmoede en met weemoed dachten de fans terug aan de hoogtijdagen van Belcar met volle startvelden in het Belgisch lange-afstandskampioenschap. Christian Lahaye met zijn organisatie Speedworld en Hans Van de Ven, met zijn Motorsport Promotion de stuwende kracht achter de Dunlop SportMaxx Endurance Cup, een regionaal kampioenschap, sloegen de handen ineen en namen de organisatie- en promotielicentie over van Stéphane Ratels SRO Belgium. Uit het samengaan van de DSMEC en het Belgian GT is een nieuwe klasse voor GT’s en toerwagens ontstaan, waarvoor men de vertrouwde naam Belcar weer uit de kast gehaald heeft. Er staan zes races met lengtes van tussen de 125 minuten en 10 uur op het programma. In het GT3-startveld vinden we onder andere Audi R8, Porsche, Lamborghini, Aston Martin en Ferrari en in de GT-Open-klasse rijden ondermeer Moslers en Sakers. De Toerisme-klasse bestaat grotendeels uit BMW’s, maar daarnaast zijn er Golfs, Clio’s en enkele Mazda’s.

ven_lahaye
Christian Lahaye (r.) en Hans Van de Ven sloegen de handen ineen

Ook in de Belgian Touring Car Series, kortweg BTCS, ziet het veld er gezond uit, met in de grootste silhouette-klasse officieel ondersteunde inschrijvingen van onder andere Renault, KIA, Volvo en versterkingen van Jaguar en Mazda in de loop van het seizoen. In de klasse S2 rijden de Solution-F-Touring Cups, terwijl de T3-klasse het domein is van de BMW’s, VW’s en SEAT’s. In de toerwagenklasse tot 2 liter vinden we Toyota’s, Honda’s en Renaults.

24 Uur Zolder buiten het kampioenschap

De 24 Uur van Zolder maken dit jaar geen deel uit van het Belcar-kampioenschap. “We hebben dat gedaan naar aanleiding van verzoeken van de teams, voor wie de aanpassingen van een GT3-auto voor een 24-uursrace op Zolder wel erg kostbaar waren. Teams die dat willen, kunnen natuurlijk ook met hun GT3-auto racen, maar daarnaast promoten we de 24 Uur van Zolder als zelfstandig evenement”, zegt Hans Van de Ven van Speedworld. Bovendien heeft Speedworld wel de samenwerking gezocht met de organisaties van de Dutch Supercar Challenge en de 24 Uur van Doebai, om ook daar tot een bundeling van krachten te komen. “Momenteel zijn eerste verkennende gesprekken gaande met zowel Dick van Elk van de Dutch Supercar Challenge als Ivo Breukers en Gerrie Willems, de organisatoren van Doebai, met het doel om in 2011 te komen tot een co-organisatie”, zegt Van de Ven.

Goede vooruitzichten WTCC

Naast de Belgische nationale wedstrijden, volgende week beginnend met Gordon Finest Race, geldt het WTCC als een hoogtepunt op de Zolderse kalender, zo meldde circuitdirecteur Peter Hudders. Op 19 en 20 juni is het WTCC voor het eerst op Zolder te gast en voor de Nederlandse SEAT-coureur Tom Coronel is dat natuurlijk een thuisrace. “De vooruitzichten voor het WTCC-weekeinde zijn heel goed. De meeste hotels in de regio zijn al volgeboekt en we beschouwen het als een Benelux-evenement. Ook SEAT Nederland gaat flink uitpakken, zo heb ik begrepen”, zegt Hudders. Daarnaast keert de FIA GT terug naar Zolder. Weliswaar kwam er van de geplande FIA GT2-race niets terecht, omdat het hele kampioenschap werd geschrapt, maar op 9 en 10 oktober komen in elk geval de GT3’s, dus dat belooft ook een goed spektakel te worden. Op 17 en 18 juli is er ook de Superleague, maar daar werd tijdens de persconferentie met geen woord over gerept…

Directiewisseling op komst

Overigens vonden we bij thuiskomst vanuit Zolder een persbericht in de mailbox, waarin werd gemeld dat Peter Hudders vertrekt als directeur van het circuit. Hudders was sinds 16 maart 2009 actief als directeur, een positie die hij overnam van Roger Dejaeghere. Hij blijft nog in functie totdat een opvolger is gevonden.

De Zolderse kalender op een rij:

10-11 april Gordon Finest Race
18 april Race Wars
5-9 mei Clean Week 2020
15-16 mei X-Days
29-30 mei Britcar GT’s at Zolder
5-6 juni Caterham Eurofest 2010
19-20 juni WTCC
10-11 juli Zolder Race Festival
17-18 juli Zolder Superleague
21-22 aug. 24 Hours of Zolder
11-12 sept. Truck Grand Prix
2-3 okt. Porsche Days with VW Fun Cup
9-10 okt. FIA GT3
13 nov. 10 Hours of Zolder

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet