Formule 1

Formule 1: Buitenboordspiegels verboden vanaf China

webber_alonso

De buitenboordspiegels, zoals Ferrari en Red Bull die in de extreemste vorm op de sidepods hebben geplaatst, zijn vanaf de Grand Prix van China verboden. De eeuwigdurende klaagzang over blokken is dit jaar alleen maar heviger geworden met het grotere veld en met de nog grotere snelheidsverschillen. De auto’s die de spiegels helemaal op de sidepods hebben gemonteerd, om aërodynamische redenen, zullen deze over twee weken in China moeten verplaatsen zodat ze ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden.

Tekst: Daan Jeuken. Fotografie: Teams

In Melbourne werd er afgelopen weekend veel geklaagd over het "vastzitten" achter niet oplettende coureurs tijdens trainingen en kwalificatie. Het per ongeluk blokken vanwege het niet zien van een achtervolger zou minder moeten zijn als de rijders hun spiegels daadwerkelijk konden gebruiken zoals ze bedoeld zijn. “Iedereen heeft problemen met zijn spiegels”, aldus Pedro de la Rosa. “Vooral de spiegels op de sidepods geven weinig zich op wat er achter je gebeurt. Bovendien vibreren ze zo erg dat je nauwelijks iets ziet. Dus tenzij je op de radio goed gecoacht wordt heb je een probleem. Alleen als de auto vlak achter je zit kun je hem zien, maar als hij twee seconden achter je zit heb je er geen benul van. Het zijn eigenlijk geen spiegels meer maar aërodynamische hulpstukken.”

Ferrari en Red Bull hebben de spiegels het extreemst aan de zijkant geplaatst. Het mogelijke voordeel dat ze hiermee hopen te boeken weegt voor hen dan ook op tegen het nadeel van het slechte zicht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Ferrari- en Red Bull-rijders geen hinder zeggen te hebben. “Ik heb totaal geen probleem met mijn zicht”, aldus Felipe Massa. “Ik wil ze dus het liefst houden zoals ze zijn, ik hoop in ieder geval niet dat we iets verliezen als ze worden verplaatst.”

jenson_button_actie
De spiegels van McLaren komen nog vanuit de cockpit.

alonso
Ferrari's spiegels zijn helemaal aan de zijkant van de sidepods gemonteerd.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet