WTCC

Update WTCC 2005

Het eerste World Touring Car Championship zit er op. De Brit Andy Priaulx bleek met zijn BMW na de tien raceweekenden de sterkste van het aansprekende veld met deelnemers. En dat waren er dit jaar maar liefst 53, afkomstig uit 20 verschillende landen en van vier continenten. In totaal namen er acht merken deel en gemiddeld kende ieder evenement 28,4 deelnemers, waaronder onze landgenoot Tom Coronel die namens het SEAT Team Holland succesvol deelnam aan de Privateerklasse.

Tekst: Jakob Dekker

Als tweede landgenoot schreef Duncan Huisman zich voor het slotweekend in en sloot de tweede race met zijn BMW winnend af. In totaal kende het kampioenschap twaalf verschillende winnaars. Fabrizio Giovanardi was de meest succesvolle met vier zeges. Niet minder dan 24 coureurs scoorden kampioenschappunten en 15 van hen wisten ook een podiumplaats voor zich op te eisen. De polepositions gingen naar vele rijders, alleen Gabriele Tarquini en Jorg Muller lukte het om tweemaal de pole voor de eerste race te pakken. Muller was overigens de enige die twee races in een weekend wist te winnen.

Gemiddeld bezochten ruim 40.700 toeschouwers de races zelf, terwijl meer dan 300 miljoen kijkers de races via de televisie zagen. De pers bleek ook zeer geïnteresseerd in het wereldkampioenschap, getuige de 1063 accreditaties die voor de race in Macau werden aangevraagd. Normaal gesproken lag het gemiddelde aantal persvertegenwoordigers op 274 per raceweekend.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet