Formule Renault 3.5

Formule Renault 3.5: Renault World Series test Nederlands talent

Vijf Nederlandse coureurs mogen aanstaande dinsdag en woensdag testen voor Renault. Dit zal gebeuren tijdens de tweedaagse testsessie van de World Series by Renault, op Paul Ricard. Renger van der Zande, Carlo van Dam, Giedo van der Garde, Xavier Maasen en Jaap van Lagen zijn de gelukkige Nederlanders.

Tekst: Daan Jeuken

In de World Series by Renault wordt gereden met identieke Dallara-chassis’ en wordt aangedreven door een 450 pk krachtige 3,5 liter Renault V6-motoren. De serie ziet zichzelf als de snelste raceklasse na de Formule 1 en heeft zich al bewezen als goede springplank. Vorig jaar maakte Will Power na enkele maanden de overstap naar de Champ Car World Series en Enrico Toccacelo, Giorgio Mondini en Robert Kubica mochten al met een Formule 1-bolide testen.

Van de vijf kandidaten is alleen Giedo van der Garde niet rechtstreeks afkomstig van Renault. Van der Garde reed vorig jaar voor Opel in de Formule 3 Euro Series. Jaap van Lagen daarentegen kwam afgelopen jaar al uit in de World Series by Renault. Renger van der Zande domineerde dit jaar de nationale Formule Renault-serie en liet zich kronen tot kampioen. Carlo van Dam reed dit jaar in de Europese Formule Renault 2.0 en deed dit met onder andere vier podiumfinishes zeker niet onverdienstelijk. Ook Xavier Maassen kwam uit in deze 2.0-klasse, waar hij op de valreep ook nog een podium meepikte.

Giedo van der Garde: “Ik voelde mij op het circuit van Valencia enkele weken geleden gelijk als een vis in het water. Ik maakte mijn debuut voor Pons Racing en pakte in de stromende regen meteen de vierde tijd in de ochtend. Ik was zelfs een seconde sneller dan mijn teamgenoot en eindigde de eerste dag uiteindelijk op de derde plaats. Het is één van de opties om volgend jaar hier aan deel te nemen.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet