Formule 1

Formule 1: Jenson Button wint enerverende race dankzij gewaagde tactiek


schumacher

Schumacher bakt er weinig van
Michael Schumacher zegt nog wat pure snelheid te missen, maar zou in een onvoorspelbare race als deze zijn race-instinct laten gelden. Niets is echter minder waar, want Schumacher komt Jaime Alguersuari maar niet voorbij en hangt al een eeuwigheid op de dertiende plaats.

Vettel eraf

De gevechten op de baan zijn legio, maar hieraan onttrekken zich de drie koplopers. Vettel heeft een mooi gaatje naar Jenson Button, maar plotseling zien we de Red Bull in de grindbak staan. De Duitser voelt zijn linker voorrem het begeven en duikt diep de grindbak in. Wederom kan Vettel zijn poleposition niet verzilveren. “Ik voelde al enkele ronden dat er wat fout zat, er kwamen wat vonken van mijn linkervoorwiel. In de ronde dat ik wilde pitten kreeg ik flinke vibraties. Ik deed toen heel voorzichtig, maar de rem begaf het en toen was er geen houden meer aan.”

Hamilton rukt verder op
Nico Rosberg doet het een stuk beter dan zijn teamgenoot, maar hij lijkt net niet de snelheid te hebben als de vier mannen achter hem. Hamilton opent de aanval en pakt Rosberg op pure snelheid. Rosberg wil hierna nog een vuist maken omdat hij een betere exit heeft, maar moet zijn counter staken vanwege de gele vlaggen voor de auto van Vettel.

Hamilton heeft nu de derde plaats in handen en rijdt in een mum van tijd naar de staart van Robert Kubica. De Pool heeft zich echter al vaak bewezen als een echte vechter en zal Hamilton niet zomaar voorbij laten komen. Bovendien bewijst Kubica dat het met de pure snelheid van de Renault wel goed zit, want hij hoeft geen fratsen uit te halen om Hamilton achter zich te houden.

Massa blijft het moeilijk hebben
Felipe Massa blijft problemen hebben, voornamelijk met zichzelf. Hij moet zich gewonnen geven bij een aanval van Webber en moet nu zijn teamgenoot van het lijft houden. Een achterblijver gooit bijna roet in Massa’s eten, maar hij gooit snel de deur dicht. Alonso lijkt de snellere, maar kan geen risico’s nemen bij zijn teamgenoot. Het zou een verstandige keuze zijn van de Italianen om Alonso voorbij te laten, maar in contrast tot eerdere jaren houdt Ferrari het op een no-team order policy en eigenlijk hoort het ook zo.

Nieuwe banden zijn snel
In al het tumult besluit het gros van de rijders ook nog een pitstop te plannen, want de banden hebben het zwaar te verduren op Albert Park. Mark Webber stopt als eerste, een ronde later gevolgd door Nico Rosberg. Op verse banden heeft Webber een prima ronde gereden en hij pakt de positie van de Duitser.

hamilton_skyline

Lewis Hamilton heeft al enkele ronden vastgezeten achter Robert Kubica en hij moet lijdend toezien hoe leider Button een gat slaat van meer dan tien seconden. Hamilton pakt de tactische koe uiteindelijk dan ook bij de horens en duikt de pitbox in. Een foutje bij zijn outlap geeft Webber een buitenkansje om Hamiltons positie te pakken, maar enigszins afgeleid door dit cadeautje let hij niet goed op en pakt Hamilton de plaats gelijk weer terug.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet