Formule 1

Formule 1: Jenson Button wint enerverende race dankzij gewaagde tactiek


Button naar slicks
Jenson Button is in ronde zes de eerste die naar slicks gaat, op eigen verzoek nog wel. Deze beslissing lijkt wat optimistisch, want binnen een paar bochten gaat hij al door de grindbak. De snelste tijd in de middensector bewijst echter dat er wel mogelijkheden zijn op slicks. Dit ziet ook de rest van het veld, want een ronde later gaat bijna iedereen ook slicks halen. De Red Bulls rijden nog een rondje door en daar valt ook wel wat voor te zeggen want het is meer dan druk in de pitstraat. Felipe Massa en Lewis Hamilton verliezen kostbare seconden omdat ze moeten wachten op voorbijkomend verkeer voordat ze hun weg kunnen vervolgen.

ferraris_pitstraat

Vettel gaat een ronde later de pits in, maar Mark Webber rijdt nog een ronde door. Dit lijkt geen verstandige keuze, aangezien Jenson Button vijf seconden per ronde heeft gewonnen en de andere rijders dit nu dus ook zullen doen. Wanneer hij een ronde later dan ook stopt komt hij als zesde pas weer de baan op. Jenson Button heeft wel profijt gehad van zijn vroege stop, want hij rijdt nu vlak achter Sebastian Vettel op de tweede plaats. Had Button dat foutje niet gemaakt dan had hij nu de leiding in handen gehad.

Fernando Alonso zit flink te knokken en is inmiddels opgerukt naar de negende plaats. De leider in het kampioenschap krijgt ook nog niet enorm veel tegenstand, want de middenveldteams wensen de titelpretendenten niet te veel in de weg te zitten. Michael Schumacher heeft het wat moeilijker, want hij rijdt dertiende.

Webber jaagt beter dan hij verdedigt
Mark Webber zit achter Felipe Massa te jagen op een mooier resultaat. Op het rechte stuk gaat hij de Ferrari voorbij en Lewis Hamilton profiteert hiervan door Massa ook gelijk te passeren. De Brit komt met meer snelheid de bocht uit en opent gelijk de aanval bij Webber. De Australiër verdedigt zich echter minder verstandig dan dat hij eerder aanviel, want hij remt zo laat dat hij de bocht mist en glibberend door de grindbak veel tijd verliest. Massa profiteert door de twee weer te passeren.

webber_alonso

Door dit gesteggel komt Fernando Alonso wel heel snel dichtbij en door Webbers foutje pakt de Ferrari weer een plaats. Ook zonder vechtende mensen reed Alonso al veruit de snelste rondetijden; hij klokte 1:31.5 toen Vettel nog 1:33.9 reed. De rondetijden zijn echter slechts momentopnames, want de rondetijden van de anderen gaan ook snel omlaag. Mark Webber heeft snelheidstechnisch niet geleden van zijn slippertje want hij is nu de rapste man op de baan.

Ferrari’s in de mangel
Webber zit in een interessant groepje, want voor hem rijden Massa, Hamilton en Alonso en deze drie zijn de snelste mannen op de baan en dichten dus het gat naar de vier kopmannen. Dit doen ze in eerste instantie gebroederlijk, maar een klein foutje van Massa geeft Hamilton een buitenkansje om op het rechte stuk de vijfde plaats te grijpen, zeker als Massa dan ook nog de deur openzet. Massa probeert nog even aan te zetten, maar moet zich gewonnen geven. Fernando Alonso besluit verstandig te zijn en mengt zich niet in het gevecht. Als toeschouwer vergeet hij echter dat er ook nog iemand achter hem zit en als een duveltje uit een doosje passeert Webber Alonso.

ferrari_achterlicht

Massa wordt bij het handje genomen
Felipe Massa staat erom bekend uitstekend te rijden als hij aan kop ligt, maar laat in moeilijke races toch vaak steken vallen. Ook op Albert Park ziet de Braziliaan er niet bijzonder degelijk uit. Mark Webber lijkt een gaatje te hebben gevonden maar een overenthousiaste verdedigingsactie van Massa op volle snelheid jaagt Webber ook even wat schrik op. Massa blijft echter problemen hebben en wordt nu zelfs over door zijn engineer gecoacht hoe hij de laatste bocht moet nemen zodat hij minder gemakkelijk kan worden gepasseerd. Dit zou een Formule 1-coureur van Ferrari toch ook wel zelf moeten weten.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet