VLN

Div: Manthey-Porsche wint eerste VLN-race

100327_vln_rd1_feld
Goed racedebuut voor de nieuwe Porsche 911 GT3 R: winst voor Manthey Racing

Het nieuwe seizoen in de Langstreckenmeisterschaft Nürburgring (tegenwoordig zonder BFGoodrich) begon, zoals het oude seizoen eindigde: met een overwinning voor Porsche. Ditmaal was het echter niet het Mamerow-team, maar de équipe van Olaf Manthey dat met de overwinning aan de haal ging. Wellicht een goed voorteken: ook vorig jaar won Manthey met coureurs Marcel Tiemann en Timo Bernhard de eerste VLN-race. Later in het seizoen volgde de overwinning tijdens de 24-uursrace. Ditmaal behoorde ook Marc Lieb tot het winnende team. De tweede plaats in de 57e ADAD-Westfalenfahrt was voor Mattias Ekström en Emmanuel Collard met de Abt-Audi R8 LMS, de derde plaats ging naar Augusto Farfus, Uwe Alzen en Pedro Lamy met de Schnitzer-BMW M3.

Tekst: René de Boer
Foto's: PR


De eerste pole van het seizoen was voor de Audi R8 LMS van het regerend VLN-kampioensteam Black Falcon met Christer Joens, Sean-Paul Breslin en Johannes Stuck. Stuck zette aan het eind van de 90 minuten lange kwalificatie met 8:37,102 minuten de snelste tijd op de klokken. Op de tweede plaats volgde de Manthey-Porsche met Marcel Tiemann, Marc Lieb en Timo Bernhard. Ook de tweede startrij was met de Phoenix-Audi (Frank Stippler/Marc Basseng/Pierre Kaffer) en de Wochenspiegel-Manthey-Porsche (Peter-Paul Pietsch/Oliver Kainz/Michael Jacobs) broederlijk tussen Audi en Porsche verdeeld. Daarachter volgde weer een Audi, de Abt Sportsline-R8 met Mattias Ekström en Emmanuel Collard, en de fabrieks-BMW M3 van het Schnitzer-team met Augusto Farfus, Uwe Alzen en Pedro Lamy. Donald Molenaar, die samen met de Duitser Thomas Kappeler met een BMW M3 reed, kwalificeerde zich als 34e algemeen en als tweede in de klasse SP5. Erik Weijers, die een van de twee BMW 130i’s van Dillon Kosters Certainty Racing-team deelde met de Italiaan Giorgio Bolla, reed de 166e tijd van de in totaal 173 deelnemende teams.

In de beste VLN-traditie werd er van meet af aan hard gestreden om de zege. De Manthey-Porsche, de Schnitzer-BMW en de diverse Audi’s wisselden regelmatig van posities aan de kop van het veld. De tweede Phoenix-Audi van Dennis Rostek, Luca Ludwig en Frank Biela viel echter in de slotfase uit, waarmee de strijd tussen de snelste Abt-Audi, de Manthey-Porsche en de Schnitzer-BMW ging. Uiteindelijk kwam de Porsche als winnaar over de eindstreep, gevolgd door de Audi en de BMW. Daarachter eindigde de tweede Abt-Audi en de Wochenspiegel-Manthey-Porsche. De overwinning voor Manthey betekende tevens een bijzonder geslaagde première voor de nieuwe Porsche GT3 R, die voor de eerste maal tijdens een race werd ingezet. Een keurig debuut beleefde ook de Porsche GT3 R Hybrid, die met coureurs Richard Lietz, Jörg Bergmeister en Martin Ragginger als zesde in het algemeen klassement eindigde.

100327_vln_rd1_porsche_hybrid
De hybride-Porsche werd keurig zesde in zijn eerste wedstrijd

Nederlandse coureurs Weijers en Molenaar halen finish niet

Bij het Certainty-team van Dillon Koster vielen beide auto’s uit. De BMW van de Italianen Alfredo Varini en Gianvito Rossi viel uit als gevolg van een probleem met het differentieel en elektronische problemen zorgden voor een voortijdig einde van de race voor Erik Weijers en Giorgio Bolla. “Eigenlijk ging het heel goed. We lagen vijfde in de klasse, tot ik in het laatste uur op de Döttinger Höhe, het lange rechte stuk, van vijf naar zes wilde schakelen en er opeens niets meer gebeurde”, vertelde Erik Weijers. “Jammer, maar verder was het wel weer ontzettend leuk om hier te rijden.” Ook Donald Molenaar en Thomas Kappeler haalden de eindstreep niet.

Uitslag:

1. Tiemann/Lieb/Bernhard, Porsche 911 GT3R, 27r. in 4.00:11,884 (gem. 164,355 km/u)
2. Ekström/Collard, Audi R8 LMS, op 14,535
3. Farfus/U. Alzen/Lamy, BMW M3 GTS, op 1:03,625
4. Abt/Luhr, Audi R8 LMS, op 1:20,266
5. Pietsch/Kainz/Jacobs, Porsche 911 GT3 R, op 2:58,348
6. Lietz/Bergmeister/Ragginger, Porsche 911 GT3 R Hybrid, op 3:50,884
uitgevallen: Weijers/Bolla, BMW 130i, Molenaar/Kappeler, BMW M3
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet