Columns

Column Rob Kamphues: Hup hup hup voor de ouwelullenclub

Rob Kampues vertelt op AUTOSPORT.NL over zijn ervaringen met PS Autosport in het Dutch GT4 Championship.

header_kampheus

Ik sta in de Mickey’s. Met een Spaatje blauw aan de bar, want ik ben sportman. Vooruit, het was één biertje. Daarna raakte ik de tel kwijt. Maar het seizoen is nog niet begonnen, dus het mocht nog. Bovendien, zonder bier vind ik kroegen niet te doen, want ik word altijd aangesproken door de verkeerde mensen met een nog foutere hoeveelheid drank op.

‘Hé Kamphues, ga je dit jaar nog racen of ben je eruit geflikkerd door SEAT?’
Hij kijkt een beetje lodderig uit zijn ogen, maar ik ken ‘m vaag van ’t circuit en als ‘t over autosport gaat wil ik wel een poging tot een zinnig gesprek wagen.
‘Nee ik ben er niet uitgeflikkerd door SEAT, maar ik ga dit jaar rijden in de Legend Cup van de Dutch GT4.

‘De waaat?’
De Legend Cup van de GT4.’
‘Legend Cup?! Wat is er in vredesnaam legendarisch aan jou?’

100322_ps_autosport_2

Touché, niks natuurlijk. Ik vul het gat in mijn denken op met wat ‘uh en tja’s’ en leg dan omstandig uit dat de Legend Cup een kampioenschap is voor rijders vanaf 45 jaar. Ik had net zo goed met een rollator binnen kunnen lopen. Mijn ‘gesprekspartner’ giert het uit van het lachen.
‘Jongens, heb je het gehoord? Kamphues gaat racen bij de veteranen! Word je gesponsord door Omroep Max, Kamphues? Of door Viagra? Ben je de enige deelnemer of halen ze nog wat bejaarden uit een tehuis?’
Ik opper dat Jan Lammers ook boven de 45 is en Paul van Splunteren ook.
‘Ja, maar die doen volgens mij dit jaar niet mee,’ weet mijn ‘gesprekspartner’ kennelijk eerder dan ik.
‘Er zijn anders genoeg andere snelle rijders van boven de 40 hoor,’ sputter ik tegen, ‘dus het is helemaal niet gezegd dat ik vooraan rij,’ maar mijn ‘racevriend’ praat allang niet meer tegen mij, maar tegen de rest van het café.

‘Jongens, ze hebben speciaal voor Kamphues een kampioenschap in het leven geroepen. De ouwelullencup! En als hij het dit jaar niet wint scherpen ze volgend jaar de criteria verder aan. Dan mogen er alleen maar ouwe kale mannetjes met een brilletje meedoen!’
Daarna kijkt hij me recht in mijn gezicht aan en zegt: ‘Kamphues, het is vet cool, ik ben eigenlijk alleen maar stinkend jaloers.’

En terecht. Want de Dutch GT4 is misschien wel het mooiste nationale kampioenschap van Europa en ik ben er trots op dat ik de tweede auto van het kampioenschapsteam PS Autosport mag besturen. Dat doe ik trouwens samen met teameigenaar Peter Stox, die weliswaar nog geen vijftig is, maar wel net zo veel praat als m’n opa vroeger.

100322_ps_autosport_3

Ik ben trouwens ook een groot supporter van de Legend Cup, want dat we om onze oren gereden gaan worden door Ricardo, Christiaan en Jeroen, dat weet ik nou wel, maar het is voor de sponsors, het publiek en voor ons ook geweldig om onze eigen strijd uit te kunnen vechten. Dus hup hup hup voor de ouwelullenclub!

Ik ben er trouwens ook trots op dat ik op de beste autosportsite van Nederland verslag mag doen van onze avonturen. Dat gaan we zowel in beeld als op schrift doen en ik beloof dat ik dat zo eerlijk mogelijk zal doen, dus Peter Stox: eat your heart out! En er kan nog zeker vijf kilo af!

Voorspelling voor de Paasraces: geen. De auto is een dag ervoor pas raceklaar, dus we gaan eerst rustig kijken hoe het ding werkt, waar het knopje voor de ruitenwisser zit en dan zien we wel waar het schip strandt. Maar ik zeg altijd: 'Als ik me als laatste kwalificeer, houd ik er subiet mee op!'

Oh ja; één ding dat die jonge gastjes van ons kunnen leren: dat er op een circuit ook gelachen kan worden. Want doen alsof ik de zoveelste nieuwe Michael Schumacher ben, dat heb ik na 49 jaar nou wel een beetje gehad.

logos_kamphues
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet