NASCAR

NASCAR: NASCAR betrekt fans op Charlotte bij spoilerverandering

Het NASCAR-circus begon gisteren aan een tweedaagse testsessie op Charlotte Motor Speedway ter voorbereiding van de wedstrijd op Martinsville a.s. weekend.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

gordon_charlotte_testing
Jeff Gordon was uiterst tevreden over de eerste testdag.


Laatste spoilertest voor Martinsville
Voor het eerst sinds 2007 keert de spoiler weer terug op de COT-car in NASCAR. De huidige achtervleugel maakte zowel bij de rijders als de fans weinig vrienden. De achtervleugel is de afgelopen jaren vermoedelijk de oorzaak geweest dat de auto’s na een kleine touché plotseling “ariborne” werden. Het meest recentelijk nog op Atlanta toen Brad Keselowski crashte.

NASCAR besloot tijdens de winterpauze om weer terug te switchen naar de normale achterspoiler. Omdat er aan de auto’s nogal wat technische veranderingen moesten worden aangebracht kon deze verandering pas a.s. weekend op Martinsville worden ingevoerd.

achtervleugel_charlotte
De spoiler is op Martinsville a.s. weekend definitief een feit.De verdwijnende achtervleugel bevond zich maar liefst 93 races op de COT-car en viervoudig kampioen Jimmie Johnson won met deze configuratie maar liefst 22 wedstrijden. Mogelijk dat Johnson met deze configuratie iets beter om kon gaan dan zijn concurrenten. Kasey Kahne: “Het zal Jimmie Johnson niet veranderen maar het kan zijn dat hij iets langzamer wordt.” Diverse insiders waren er de afgelopen weken van overtuigd dat deze aërodynamische verandering wel eens in het nadeel van Johnson zou kunnen werken maar in het voordeel van de competitie.

Dale Earnhardt Jr: “In feite wisten wij te weinig van de achtervleugel af/ En er waren weinig mogelijkheden om het te manipuleren om te kunnen zien wat voor effect het op de competitie was. Met de spoiler kun je dat wel doen want daar hebben we dertig jaar ervaring mee.”

Jeff Gordon: “ De auto’s zien er goed uit en het was een goede dag voor ons team. De auto gedroeg zich uitstekend en we hebben heel veel data verzameld.”

burton_explaining
Jeff Burton verklaart aan de fans wat de technologische veranderingen gaan betekenen.
Een idee voor dat andere autosportcircus om de fans er meer bij te betrekken?

De test was vrij toegankelijk voor de fans. Tijdens de middagpauze werden de aanwezige fans door de rijders geïnformeerd welke gevolgen de technische veranderingen op het seizoen en de competitie zullen hebben. Misschien dat het mondiale F1 circus zijn fans ook eens op deze manier erbij moet betrekken?

busch_charlotte_testing
De Penske Dodge van Kurt Busch.Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet