A1GP

A1GP: Debuut eerste vrouw aanstaande

De A1 Grand Prix is nog maar net van de grond – we hebben vijf raceweekends achter de rug – of het staat al voor haar eerste unicum. Tijdens de vrije training in Dubai volgende week zal er voor het eerst een dame achter het stuur van een A1-bolide kruipen. Katherine Legge zal aldaar de auto van Team Groot-Brittannië haar sporen gaan geven.

Tekst: Daan Jeuken

Voor Legge is dit haar tweede feministische unicum in korte tijd. Twee weken geleden mocht ze namelijk plaatsnemen in een Minardi, waarmee ze de eerste vrouwelijke Formule 1-coureur in meer dan een decennium was. Afgelopen jaar reed Legge in de Formule Atlantic, waar ze in haar debuutjaar gelijk drie overwinningen opeiste en derde eindigde in de eindrangschikking.

Het uitstapje van Legge wordt mede mogelijk gemaakt door twee extra ingelaste testsessies. Dit is de eerste mogelijkheid voor team Groot-Brittannië om andere potentiële rijders te testen, die Robbie Kerr en Alex Lloyd kunnen ondersteunen. Nadat Legge haar kunstje heeft geflikt in de vrije trainingen, zal vaste waarde Robbie Kerr in de officiële sessies weer achter het stuur zitten.

“Het is een fantastische kans voor mij om ervaring op te doen en het land te vertegenwoordigen”, is het logische commentaar van Legge. “Het zal een interessante vergelijking zijn tussen de A1-, Champ Car- en Formule 1-bolides. Ik heb de A1-races met grote interesse gevolgd en ik kijk er enorm naar uit om achter het stuur te kruipen. Daarnaast ben ik nog nooit in het Midden Oosten geweest, dus ook daar kijk naar uit.”

Teambaas John Surtees verklaarde trots te zijn “om de eerste vrouw in zowel het team als de A1 Grand Prix te brengen. Katherine was een van de coureurs die op ons lijstje stond, maar die we niet konden laten testen voor het seizoen. Daarom nemen we nu met de extra sessies de koe bij de horens en zetten haar in de auto. Hopelijk kunnen we het team hiermee uitbreiden en versterken.”
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet