NASCAR

NASCAR: 50e NASCAR Sprint Cup-zege voor Jimmie Johnson op Bristol

Viervoudig kampioen Jimmie Johnson lijkt zich nu alvast voor de Chase naar de Cup te kwalificeren. De Hendrick Motorsports-coureur boekte in Bristol zijn 50e NASCAR Sprint Cup-zege. Op de CV van Johnson is Bristol één van de weinige circuits waar hij tot op heden nog niet gewonnen had! Met zijn 50e zege behaalde Jimmie Johnson een belangrijke mijlpaal in zijn carrière. Hij kwam daarmee op gelijke hoogte met Ned Jarrett en de legendarische Junior Johnson(geen familie) die eveneens 50 overwinningen behaalden. Johnson had er slechts 296 starts voor nodig om dit record te vestigen.

Tekst Willem J. Staat
Fotos: NASCAR, Autostockjj_50
Jimmie Johnson is op weg om een legende te worden

Historische zege voor Jimmie Johnson
Pas in de eindfase sloeg het team Hendrick Motorsports toe. Amper vier ronden voor het einde nam Johnson de leiding van Tony Stewart over en pakte in een fenomenale eindsprint zijn 50e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Op de CV van Jimmie Johnson is de short-track van Bristol één van de weinige circuits waarop hij nog niet gewonnen had. Evenals in de Nationwide-wedstrijd op zaterdag drukten de Team Penske Dodges van Kurt Busch en Brad Keselowski hun stempel op de wedstrijd. Busch leek een potentiële kandidaat voor de zege maar liet na de allerlaatste en 10e neutralisatie in de 483e ronde als eerste een complete set nieuwe Goodyears monteren. Tony Stewart, Matt Kenseth en Carl Edwards lieten slechts twee verse banden monteren.

Busch kwam als vijfde terug op de baan en eindigde uiteindelijk nog als derde in een wedstrijd die 10 neutralisaties telde. Vanwege lichte regenval moest de “Food 500” in Bristol enkele malen geneutraliseerd worden maar gelukkig besloot de wedstrijdleiding niet om met code Rood te onderbreken. Ook waren de Fords van Greg Biffle en Matt Kenseth behoorlijk competitief. Gedurende lange tijd leken zij eveneens kans op een topklassering te hebben. Biffle moest in de 178e ronde de kop aan Juan Pablo Montoya afstaan. De Colombiaan reed 18 rondjes met zijn Earnhardt Ganassi Chevrolet op kop voordat hij het onschuldige slachtoffer van een aanrijding tussen enkele andere deelnemers werd.

Een touché tussen Greg Biffle en Johnson’s teamgenoot Mark Martin bracht een kettingreactie teweeg waarbij maar liefst 13 auto’s betrokken waren. Onder de onfortuinlijke rijders bevonden zich o.a. Jeff Gordon, Juan Pablo Montoya en Marcos Ambrose. Gordon en Montoya konden de schade nog enigszins beperkt houden. Montoya werd als 26e op twee ronden achterstand geklasseerd terwijl Jeff Gordon nog als 14e in dezelfde ronde als de leiders eindigde. Mark Martin: “Ik stond al op mijn remmen en ik zag al dat Biffle mij af ging houden. Bijzonder jammer, want ik beschikte hier over een auto waarmee ik werkelijk kon winnen.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet