Sportscars

Sportscars: Veelbelovende Peugeot-zege in 12U Sebring

Hoewel Peugeot in de 12 Uur van Sebring over weinig serieuze tegenstand beschikte ontbrak het door de onderlinge “leeuwenstrijd” zeker niet aan spanning. Voor de 908 HDI Fap’s van de combinaties Davidson/Gene/Wurz en Bourdais/Lamy/Minassian golden er geen teamorders en de Amerikaanse endurance-klassieker bleef tot het einde een uiterst spannende vertoning.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Peugeot, GM, Porsche

winnaar_alexander_wurz
Grote vreugde bij Alexander Wurz na het behalen van deze in Sebring. De eerste
voor een Frans merk sinds 1952!

Peugeot-broedertwist in 12U Sebring
Vanaf het begin van het weekend tot aan de finishvlag domineerden de 908 HDI Fap’s van Davidson/Gene/Wurz en Bourdais/Lamy/Minassian maar het ontbrak zeker niet aan drama en spektakel in het Franse kamp. Tot aan de laatste en beslissende stop bedroeg het verschil tussen beide auto’s slechts drie seconden. In de beginfase was het de combinatie Bourdais/Lamy/Minassian die het tempo bepaalden. Door een spin van Davidson konden zij hun voorsprong na vier uur wedstrijd verder uitbreiden. In de 262e ronde liep de leidende Peugeot van Bourdais/Lamy/Minassian linksachter een lekke band op en Minassian moest de kop opnieuw afstaan aan Anthony Davidson. Uiteindelijk viel de beslissing in de 344e ronde toen Sebastian Bourdais een zachte MIchelin compound liet aanbrengen. De Fransman spinde echter op koude banden bij het uitkomen van de pits maar gaf de strijd allerminst op. Tot aan de finishvlag wist hij zijn achterstand tot iets meer dan 13 seconden te reduceren. De Lola Aston Martin van Stefan Mücke/Harold Primat/Adrian Fernandez eindigde als derde op het podium maar was als normale brandstofauto niet tegen het HDI Fap geweld van Peugeot opgewassen. Voor het team van David Richards was de 12 Uur van Sebring dan ook niet meer dan een test ter voorbereiding van de 24 Uur van Le Mans.

puegeot_sebring_avond
Prachtige zonsondergangopname van de winnende Peugeot.


Oliver Quesnel van Peugeot: “Hier bestond onze missie uit het toepassen van een aantal ontwikkelingen.En dit doel hebben wij volledig bereikt. Ik geloof dat wij ondanks de afwezigheid van onze hoofdconcurrent, een uitstekende show weggeven hebben. Alleen een half uur voor het einde hebben wij besloten om teamorders toe te passen. Betrouwbaarheid speelt op Le Mans een sleutelrol en de twee 908 HDI Fap’s reden als een uurwerk. Het team en de gehele strategie waren bijzonder sterk.” Sinds vorig jaar heeft men bij Peugeot nu alle top Endurance-klassiekers op haar naam geschreven. Tevens was het de allereerste Franse overwinning in de 12 Uur van Sebring.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet