Sportscars

Sportscars: Peugeot pakt eerste startrij in Sebring

Peugeot heeft dit jaar – bij afwezigheid van Audi – het rijk alleen in Sebring, en profiteerde hiervan prompt door in de kwalificatietraining zoals verwacht de eerste twee startplaatsen voor zich op te eisen. Het was echter niet, zoals velen verwachtten, Nicolas Minassian, maar de Spanjaard Marc Gené die, bij zijn eerste optreden op Sebring, de pole-position voor zich opeiste. Het verschil tussen de beide coureurs met de Peugeot 908 HDI FAP’s bedroeg 0,6 seconden. De derde plaats in de startopstelling ging naar Aston Martin. Stefan Mücke kwam met de snelste Aston 0,8 seconden tekort op Genés pole-tijd. Ex-Audi-coureur Emanuele Pirro kwalificeerde de Drayson-Lola als vierde.

Tekst: René de Boer


Peugeot bepaalde in Sebring tot nu toe al de hele week het tempo: in alle sessies was het Franse team het snelste. Marc Gené kwam rechtstreeks vanuit Bahrein naar Florida, afgelopen weekeinde was hij nog voor Ferrari actief. “Het circuit hier is lang niet zo saai als in Bahrein”, oordeelde hij na zijn eerste ervaringen op Sebring. Niettemin waarschuwt Gené voor al te hooggespannen verwachtingen tijdens de race: “Op de lange rechte stukken zijn de auto’s met benzinemotor in het voordeel. Dat kon tijdens de race wel eens een belangrijke rol spelen, want wij zijn weliswaar sneller in de bochten, maar dan moet je er op de rechte stukken wel voorbij komen.”

Marino Franchitti pakt pole in LMP2

De Highcroft-Acura was met Marino Franchitti aan boord de snelste auto in de kwalificatie van de LMP2-klasse, gevolgd door Klaus Graf in de enige Porsche RS Spyder in het veld, de auto van het Amerikaanse Cytosport-team. In de nieuwe LMPC-klasse eiste ALMS-routinier Gunnar Jeanette de pole voor zich op.

BMW aan kop na spannende strijd in GT2

De spannendste strijd in de kwalificatie was wellicht die in de GT2-klasse, waar uiteindelijk Dirk Müller met de Rahal-Letterman-BMW M3 de snelste tijd neerzette, gevolgd door de Flying Lizard-Porsche. De race start zaterdag om 15.30 uur Nederlandse tijd. De eerste twee uur zijn live te zien via de ALMS-website, Motors TV doet eveneens live verslag.

Uitslag:
1. Gené/Wurz/Davidson (Spa/Oos/GBr), Peugeot 908 HDi FAP, 1:45,214
2. Bourdais/Lamy/Minassian (Fra/Por/Fra), Peugeot 908 HDi FAP, 1:45,841
3. Fernandez/Mücke/Primat (Mex/Dui/Zwi), Lola-Aston Martin, 1:46,079
5. Brabham/M. Franchitti/Pagenaud (Aus/GBr/Fra), HPD ARX-01C, 1 :47,684 (1e LMP2)
14. Priaulx/Hand/D. Müller (GBr/VSt/Dui), BMW M3 GT2, 2:00,782 (1e LMGT2)

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet