NASCAR

NASCAR: Spoiler Test op Talladega

De introductie van de spoiler lijkt een feit. Vandaag werd de nieuwe spoilerconfiguratie door 25-coureurs in verschillende wedstrijdsimulaties getest.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

spoiler_test_nascar
Prachtige wedstrijdsimulatie op Talladega. NASCAR hoopt dat er komend seizoen geen
auto's meer het luchtruim kiezen.

Spoiler wordt op korte termijn ingevoerd
Mogelijk wordt de nieuwe spoilerconfiguratie volgende week op Martinsville al ingevoerd. De NASCAR-organisatie liet veranderingen in de restrictorplates aanbrengen. Ook werden er veranderingen aan de spoilers aangebracht en werden ze vlakker afgesteld om de luchtweerstand te verminderen.

De meeste coureurs voelden zich met het nieuwe pakket duidelijk meer op hun gemak. Volgens Jeff Gordon werd er weinig efficiënt gebruik gemaakt van de achtervleugel. “Ik was er bepaald geen fan van. Ik denk dat het voor ons, de fans en de sport beter is.”

Met de terugkeer van de spoiler moet er voorkomen worden dat de auto’s zelfstandig het luchtruim kiezen zoals dat bij Brad Keselowski twee weken geleden het geval was

Martin Truex: “Ik geloof niet dat we auto’s met spoilers het luchtruim hebben zien ingaan. Ik denk dat het probleem nu opgelost is. NASCAR zal de komende dagen de data nauwkeurig analyseren. Volgende week vindt er in Charlotte een tweedaagse test plaats “En daar zullen de coureurs het verschil tussen de achtervleugel en spoiler pas echt merken” aldus Jeff Gordon.

Met de nieuwe spoilerconfiguratie bereikten de NASCAR-bolides snelheden ver boven de 320 km/u. De Hendrick Motorsports Chevrolets van Jimmie Johnson en Jeff Gordon registreerden de snelste tijd gevolgd door de Toyota's van Brian Vickers en Scott Speed.

chevrolet_spoiler_detail
De oplossing voor alle problemen?


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet