Sportscars

Sportscars: Nog meer efficiëntie bij Audi op Le Mans

Bij Audi heeft men de R15 TDI doorontwikkeld. Met de doorontwikkelde auto wil men bij Audi op 14/15 juni op Le Mans met de concurrentie de strijd aanbinden. De verbeterde R15 TDI wordt de komende weken in de VS een uitgebreid testprogramma afgewerkt.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Audi

audi_motorsport_100315_0035

LMP1 Audi beter alternatief voor de Formule 1
De LMP1 Audi R15 TDI is volgens Dr. Wolfgang Ulrich voor Audi een beter alternatief dan de Formule 1. “Omdat in deze categorie autosporttechnologieën en ontwikkelen plaatsvinden die juist voor het serieproduct zo belangrijk zijn. In Le Mans komt het vooral op efficiëntie aan en dat is bij het serieproduct een belangrijk punt. En dit is dan ook de bijzondere sterkte van Audi” aldus Ulrich.

Bij de doorontwikkeling van de R15 TDI stond de efficiëntie hoog in het vaandel, in het bijzonder op het gebied van de complexe aërodynamica. “Omdat het reglement een beperking van het aantal pk’s voorschrijft heeft men volgens Dr. Martin Mühlmeier geprobeerd om dit nog efficiënter te maken.

Aangezien de reglementsveranderingen pas in november bekend gemaakt werden was men bij Audi gedwongen om de gehele neuspartij totaal te veranderen. Met een in tweeën gesplitste neus heeft de R15 TDI nu een markante aanblik.

De totale carrosserievorm van de R15 TDI werd totaal veranderd en op efficiëntie getrimd. Ditzelfde geldt voor het gemodificeerde koel en tanksysteem.. “Bij Audi wilde men door alle restricties de schade zo beperkt mogelijk houden” verklaarde Ulrich Baretzky, die bij Audi voor de motorenontwikkeling verantwoordelijk is. “Met veel detailwerk zijn wij er toch in geslaagd. De 5.5L motor levert nog steeds meer als 440kW.

“Na Le Mans 2009 stonden er ongeveer 20 belangrijke punten bij ons in het notitieboek. Daarbij ging het vooral om efficiëntie en betrouwbaarheid. Maar ook kleine details zoals de verlichting op het circuit. Met een nieuw verlichtingsconcept konden wij deze wens van de coureurs vervullen,” aldus Baretzky.

De nieuwe Audi R15 TDI werd op de Audi-testbaan in Neustadt voor het eerst getest. Vervolgens is de auto naar de USA verscheept waar hij twee weken lang een uitgebreid testprogramma ondergaat. Tot aan Le Mans zal de auto op verschillende Europese circuits getest worden. De Audi R15 TDI komt voor de eerste keer op 11 april in Le Castellet in actie en vervolgens bij de 1000 KM van Spa.

Audi tekende voor haar tijdwaarneming recentelijk een contract met de firma TAG Heuer.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet