V8 Supercars

V8 Supercars: Holden slaat terug tijdens de Clipsal 500


2010clipsal500151
Whincup en Tander vochten het uit. Whincup was de grote verliezer met dank aan
de sportcommissarissen


Blunderende sportcommissarissen
Voor Jamie Whincup eindigde de Clipsal 500 acht ronden voor het einde in een nachtmerrie. Whincup had een groot deel van de wedstrijd gedomineerd maar werd in tweede positie van achteren door de Ford van James Courtney getoucheerd. Als gevolg van dit incident kwam een deel van het bodywork los aan de auto te hangen. Whincup kreeg direct de zwarte vlag, maar het bodywork was al snel van de auto verdwenen maar de koppige sportcommissarissen haalden Whincup naar binnen voor een onderdeel dat al lang niet meer aan de auto hing. Hij werd uiteindelijk als 18e geklasseerd.

Garth Tander kwam in de 50e ronde voor de allerlaatste maal binnen maar een safety-car voor een beschadigde kerbstone speelde de Toll HRT-coureur volledig in de kaart. Hij behoefde voor brandstof niet meer naar binnen te komen. In zijn laatste stint nam hij de kop van Jamie Whincup over, die kort daarna het slachtoffer van blunderende sportcommissarissen werd. In twaalf jaar was het voor Holden de zevende overwinning in de Clipsal 500 in het Australische Adelaide. Voor Toll HRT-coureur Garth Tander was het zijn 45e overwinning in de Australische V8 Supercarseries.

Garth Tander: “Met de tweede race in Adelaide weet je het nooit zeker. Ik was er niet zeker van of we wel een Safetycar zouden krijgen en het tempo was bijzonder hoog. Wij waren op een tweestop-strategie en stelden onze “pit-windows” zo lang mogelijk uit. Toen de safetycar op de baan kwam besloten wij voor de derde keer geen stop te maken. En dit speelde ons precies in de kaart. Wij hoopten dat de Safetycar een paar rondjes op de baan zou blijven maar voor ons bleef hij er gelukkig langer dan noodzakelijk op. Toen de regen kwam was het voor jong en oud, Het was hard om aan kop te blijven en je wist niet hoe hard je moest pushen. Mijn remmen blokkeerden een paar keer op de witte lijn in de vierde bocht waardoor Jamie mij kon passeren. Maar ik wist hem een paar ronden later terug te pakken. Het was een boeiende race. Op de TV moet het er fantastisch uitgezien hebben.”


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet