V8 Supercars

V8 Supercars: Holden slaat terug tijdens de Clipsal 500

Garth Tander heeft met de Toll HRT Holden Commodore beide wedstrijden in Adelaide op zijn naam geschreven. Indien Tander er dit jaar in slaagt om Bathurst, Surfer;s Paradise en Sydney te winnen maakt hij kans op de nieuw aangekondigde V8 Grand Slam, ofwel een bonus van $2 miljoen Australische dollars.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Holden

2010clipsal500101
Dubbelzege en 45e V8 Supercaroverwinning voor Garth Tander in Adelaide!

Tander wint beide Clipsal 500-wedstrijden
In de eerste wedstrijd vertrok Tander vanaf de eerste startrij en nam direct de leiding. Polesitter Jamie Whincup ging in de 13e ronde aan Tander voorbij. Daarna nam de Toll HRT-coureur een afwachtende houding aan. Bij de laatste stop in de 54r ronde, onder neutralisatie liet Tander een nieuwe set banden monteren en pakte na de herstart in de 58e ronde direct de kop en stond die niet meer af. Ford-coureur James Courtney eindigde als tweede gevolgd door de Holden van Lee Holdsworth. Garth Tander: “Na het Midden Oosten waren wij erop gebrand om terug te slaan. De auto beschikte over voldoende snelheid maar wij behaalden niet het resultaat waar we op gehoopt hadden. Wij hadden een goede racestrategie en de auto was goed. Wij wisten op het juiste moment brandstof te besparen. Het was een perfecte dag zoals je hem wilt hebben.”

Regerend kampioen Jamie Whincup moest met een vierde plek genoegen nemen. De Team Vodafone Holden-coureur moest brandstof besparen en ook zijn banden waren totaal versleten. SBR-coureur Shane van Gisbergen raakte in de eerste chicane de bandenstapels en moest met een gebroken voorwielophanging opgeven. Uiteindelijk werd hij nog als 22e geklasseerd.

Goed resultaat voor Fabian Coulthard
Met een zevende plek behaalde Fabian Coulthard zijn beste seizoensresultaat. Coulthard: “Het was geen gemakkelijke wedstrijd. De gehele wedstrijd had ik met onderstuur te kampen. En wat wij er ook aan deden, het kon niet hersteld worden. Het was een lange wedstrijd maar we hielden het hoofd koel. Ik kwam regelmatig in het verkeer met snellere auto’s terecht en ik wilde niet bij een incident betrokken raken. En je gaat ze ook niet ophouden. Vandaag deed ik wat ik kon doen. En mijn doel was om in de Top 10 te eindigen. Het resultaat heeft ons vertrouwen gegeven en het betekent een bouwsteen voor hetgeen waar we willen zijn.”

2010clipsal500191_2
Tander all te way


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet