WTCC

WTCC: Drievoudige zege voor Chevrolet, Coronel achtste

100307_wtcc_curitiba_finish_race1
Yvan Muller wint de eerste race van het seizoen

De eerste race van het WTCC eindigde met een dominante drievoudige zege voor Chevrolet. Op het circuit van Curitiba, waar de nieuwe Cruze exact een jaar geleden zijn racepremière beleefde, won Yvan Muller bij zijn eerste optreden voor het Koreaanse merk, voor zijn teamgenoten Rob Huff en Alain Menu. Voor Chevrolet was het de 21e raceoverwinning, voor Muller was het zijn elfde WTCC-zege. Tom Coronel eindigde als achtste en mag daarmee in de tweede wedstrijd vanaf de pole-position vertrekken.


Tekst: René de Boer
Foto's: Frits van Eldik, PR

Vanwege de regen, die anderhalf uur voor de start inzette, besloot de wedstrijdleiding tot een start achter de safety-car. Weliswaar was de regen opgehouden op het moment dat het veld zich in beweging zette, maar toch volgde deze maatregel. Na twee ronden wordt de start vrijgegeven, de originele raceafstand van 14 ronden blijft gehandhaafd en dat betekent een totaal van 16 ronden.

Muller behoudt de kop, Gené ,moet aan de buitenkant van de eerste bocht door het gras. Menu en Huff maken elkaar het leven wat zuur en in de tweede bocht schiet Gené opnieuw rechtdoor. Daarop reden de drie Chevrolets op de eerste drie plaatsen, gevolgd door Tarquini, Priaulx en Farfus. Na de eerste ronde luidt de volgorde: Muller voor Huff, Menu, Tarquini, Priaulx., Farfus, Coronel, Michelisz en Monteiro. In de vierde ronde raakt Tarquini in de eerste bocht van de baan, maar houdt zijn positie vast. Geen positiewisselingen na de vierde ronde: Muller heeft een voorspring van 0,940 seconden op Huff. Dit keer is het Monteiro die in de eerste bocht rechtdoor schiet. Bennani gaat als leider bij de Independents in de rondte, maar kan de race voortzetten.

100307_wtcc_curitiba_race2_coronel_farfus
Coronel voor lokale held Farfus

In de vijfde ronde verkleint Huff zijn achterstand tot 0,639 seconden. Michelisz gaat rechtdoor in de eerste bocht. Tom Coronel blijft op de zevende positie achter de beide BMW’s. Romanov raakt in de zesede ronde hard van de baan en raakt met de rechter voorkant van zijn BMW de vangrail. In de zevende ronde haalt Coronel Farfus in, hij is daarmee zesde. Farfus houdt hem onder druk, maar Coronel verdedigt zijn positie met verve. Bij de privérijders leidt D’Aste voor O’Young, Engstler en Hernandez.

In de zesde ronde plaatst Huff voor het eerst een aanval op Muller, Menu rijdt inmiddels al op 2,3 seconden achter de leider. Gené rijdt achter Farfus op de achtste plaats. In de tiende ronde verliest Coronel zijn zesde positie weer aan Farfus, tot groot enthousiasme van het lokale publiek. Korte tijd later is ook Gené voorbij Coronel. Zo luidt de volgorde na 10 ronden: Muller voor Huff, Menu, Tarquini, Priaulx, Farfuys, Gené, Coronel, Michelisz en Nykjaer.


100307_wtcc_race_1_actie_skyline
WTCC-auto's in actie met de skyline van Curitiba op de achtergrond

De ideale lijn is nu vrijwel geheel opgedroogd, behalve in de eerste bocht. Het is nu de vraag hoe lang de rijders hun regenbanden nog kunnen sparen. In de elfde ronde maakt Huff een foutje, daardoor is de leidende positie van Muller weer veilig. Rijders zoeken zoveel mogelijk de natte baangedeelten op om hun banden koel te houden. Tussen SEAT-rijders Michelisz en Barth woedt een flinke strijd om de negende plaats. Barth schiet in de eerste bocht rechtdoor en komt voor Michelisz de baan op. De Hongaar is daarmee tiende.

In de laatste ronde bedraagt het verschil tussen Muller en Huff nog 0,7 seconden, maar de Fransman rijdt zonder problemen de overwinning naar huis. Huff eindigt als tweede, Menu maakt de drievoudige Chevrolet-zege compleet. Daarachter eindigen Tarquini, Priaulx, Farfus, Gené, Coronel, Barth en Michelisz. Hernandez wint bij de privérijders, O’Young verliest in de laatste ronde zijn fraaie tweede plaats bij de privateers. Ook voor Stefano D’Aste zijn de druiven zuur: zijn auto komt in de laatste ronde tot stilstand.

Uitslag:

1. Yvan Muller (Fra), Chevrolet Cruze, 16 ronden
2. Robert Huff (GBr), Chevrolet Cruze, op 1,053
3. Alain Menu (Zwi), Chevrolet Cruze, op 5,582
4. Gabriele Tarquini (Ita), SEAT Leon TDI, op 7,136
5. Andy Priaulx (GBr), BMW 320si, op 11,625
6. Augusto Farfus (Bra), BMW 320si, op 12,098
7. Jordi Gené (Spa), SEAT Leon TDI, op 14,379
8. Tom Coronel (Ned), SEAT Leon TDI, op 14,647
9. Fredy Barth (Zwi), SEAT Leon TDI, op 18,773
10. Norbert Michelisz (Hon), SEAT Leon TDI, op 20,359

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet