V8 Supercars

V8 Supercars: Geslaagde overstap Triple Eight Racing. Doorbraak Van Gisbergen

Voor het succesvolle team van Triple Eight Racing maakte de overstap van Ford naar Holden weinig uit. Team Vodafone stelde haar concurrenten op het Yas Marina circuit in Abu Dhabi volledig in de schaduw. Het Toll Holden Racing Team was de grote verliezer dit weekend. Voor de Nieuw Zeelander Shane van Gisbergen kwam in de tweede wedstrijd de doorbraak met een eerste podiumplaats in de SBR Ford Falcon.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Team Vodafone, FPR en Holden

1-whincup-ev01-3942
Jamie Whincup pakte meteen de volle winst in Abu Dhabi.


Jamie Whincup oppermachtig in Dubai
Voor Jamie Whincup maakte de overstap van Ford naar Holden weinig uit. De regerend kampioen was op het Yas Marina circuit oppermachtig en pakte in beide races de zege. Het team van Triple Eight pakte direct in de eerste wedstrijd een dubbelzege. Jamie Whincup: “Het behalen van de pole, de zege en een dubbeloverwinning met een totaal nieuwe auto dat zullen het team en ik ons nog lang blijven herinneren. Halverwege de eerste wedstrijd kreeg ik mijn twijfels omdat ik de auto en banden onvoldoende kende maar aan het einde voelde de auto iets beter aan dan van mijn teamgenoot Craig Lowndes.” Lowndes kon dankzij een goede pitstrategie een groot aantal plaatsen goed maken en eindigde als tweede. Ford Performance Racing-coureur Mark Winterbottom eindigde als derde.

Slecht begin Toll Holden Racing Team
Voor Bathurst-winnaar Garth Tander begon het weekend slecht toen de automatische kriks op zijn Holden-Commodore dienst weigerden en de auto door het team handmatig naar beneden moest worden gehaald. Aangezien dit reglementair niet is toegestaan legde men Tander een penalty op waardoor hij voor de eerste wedstrijd naar de laatste startplek werd verbannen. Craig Wilson van Team Holden: “De sanctie ten opzichte van een noodgedwongen actie is ongelofelijk zeker omdat het team gewoon niet anders kon.” In de tweede ronde spinde Tander van de baan en beschadigde daarbij zijn versnellingsbak. Twee langdurige pitstops resulteerden in een dramatische 26e plek op zeven ronden achter winnaar Whincup. Teamgenoot Will Davison verging het nog slechter. Met een podiumplek in het verschiet blies hij in de 29e ronde van de wedstrijd zijn motor op. Ford-coureur James Courtney en Lee Holdsworth zorgden in de eerste wedstrijd voor een fraai duel om de vierde plek en wisselden regelmatig van positie. Fabian Coulthard maakte zich geen illusies. Vanaf een 24e startplek wist hij in de eerste ronde direct zes plaatsen goed te maken maar verloor na zijn reguliere stop weer een aantal posities en eindigde in de eerste wedstrijd als zeventiende.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet