IndyCar

IRL: Tijdperk Tony George ten einde?

Met het vertrek van Vision Racing is er voorlopig een definitief einde gekomen aan het tijdperk Tony George in Indycar. De rol van de vaak omstreden Tony George is volledig uitgespeeld. De 50-jarige George die in 1995 verantwoordelijk was voor de scheiding in “American Open Wheel Racing” heeft het veld moeten ruimen. Of George zijn weg terug vindt moet worden afgewacht.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s IRL

tg_vision_racing
Is Tony George uitgespeeld of koopt hij met Kalkhoven de IRL op?

George verantwoordelijk voor scheiding
Met het creëren van de IRL in 1995 zorgde Tony George voor de scheiding met Champcar in American Open Wheel Racing. CART/Champcar was niet langer meer welkom op de Indianapolis Motor Speedway. Het resulteerde in de US 500 op de Michigan International Speedway op Memorial Day 1996. Een wedstrijd waarbij veel schade gereden werd en de inschrijvingslijst van de Indy 500 bestond voor het merendeel uit tweede garnituur.

Gebrek aan visie kun je George niet verwijten, wel kortzichtigheid. George wilde met zijn IRL een “All Oval Formula” waarbij de kosten aanmerkelijk lager dienden te zijn dan bij CART/Champcar. De enorme wapenwedloop tussen zowel motorenleveranciers als chassisfabrikanten leidden in 2003 de ondergang van CART in. Ook deins opvolger Champcar trok in 2007 aan het kortste eind. Champcar ging begin 2008 op in Indycar. Champcar-organisator Kevin Kalkhoven en Tony George rookten de vredespijp. Zowel Kevin Kalkhoven als Tony George konden niet vermoeden dat de crisis een flinke streep door hun rekening zou halen.

Afgelopen jaar brak er na de Indy 500 een enorme ruzie uit bij de familie Hulman-George. Tony George werd door zijn moeder en zijn drie zussen Josie, Kathi en Nancy uit diverse functies ontheven. Afgelopen maand legde Tony zijn resterende bestuursfuncties neer. In crisistijden mogen de redenen duidelijk zijn. George had meer dan 600 miljoen dollar van het familiekapitaal in de IRL en de Indianapolis Motor Speedway geïnvesteerd.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet