Sportscars

Sportscars: Winnend debuut Action-Express-Porsche op Daytona

daytona_winner_action
En weer een overwinning voor Porsche in Daytona, 40 jaar na het succes met de 917

Action Express Racing, het nieuwe team dat voor het eerst deelnam aan de 24 Uur van Daytona, had zich geen betere première bij de Amerikaanse lange-afstandsklassieker kunnen wensen. Toen de Rolex-klok bij start en finish twee maal was rondgegaan, werd de Riley-Porsche van het team van Bob Johnson, bestuurd door de Portugees João Barbosa, de Duitser Mike Rockenfeller, de Brit Ryan Dalziel en de Amerikaanse dominee Terry Borcheller als eerste afgevlagd. Ondanks wat problemen met de koppeling en het gaspedaal won Action Express Racing de 48e aflevering van de Rolex 24 op Daytona, de klassieke seizoensouverture van de Rolex Grand Am-serie.

Tekst: René de Boer, Ed Heuvink en PR
Foto's: Ed Heuvink


daytona_winner_action2
Mooi sfeerbeeld van de Rolex 24 op Daytona met de uiteindelijke winnaar voorop

Teamleden uit Brumos-overschot

Het kleurenschema op de auto lijkt een beetje op dat van het even beroemde als succesvolle Brumos-team, al is het rood-wit-en-blauw nu vervangen door geel, rood en zwart. De kleuren van de Duitse vlag, maar dan in omgekeerde volgorde. Die overeenkomst is niet geheel toevallig, want het Action Express-team werd gevormd uit teamleden die bij Brumos overbodig waren geworden, nadat Brumos de omvang van het team van twee auto’s naar één Riley-Porsche reduceerde. In het laatste kwart van de race werd het al duidelijk dat de Action Express-auto met het startnummer 9 en de enig overgebleven auto van de beide Ganassi-inschrijvingen de strijd om de overwinning waarschijnlijk onderling zouden uitmaken. Zo gebeurde het inderdaad, met de nodige positiewisselingen, waarbij Scott Pruett na een neutralisatie eerst Ryan Dalziel achterhaalde en zo de leiding overnam. Door een rijderswissel van Pruett op Justin Wilson bij Ganassi nam Dalziel weer de leiding over, maar toen die op zijn beurt zijn auto overgaf aan Mike Rockenfeller, reed Wilson weer op kop.

daytona_ganassi_02_day_action
Het Ganassi-team moest uiteindelijk genoegen nemen met de tweede plaats

Vermeende klapband kost Ganassi zege
Er ontstond even paniek bij Ganassi toen Wilson de auto met nog ruim twee uur te gaan de garagebox instuurde, in de veronderstelling dat hij een klapband had opgelopen. Controle bracht echter geen problemen aan het licht, maar door het opgelopen tijdverlies was de weg vrij voor het Action Express Racing-team om de overwinning naar huis te rijden. Het winnende team legde in 24 uur 755 ronden van 3,560 mijl af met een gemiddelde snelheid van bijna 180 km/u. Tot de vele uitvallers aan het eind van de 24 uur race waren onder meer de winnende Brumos-Porsche van vorig jaar met onder anderen David Donohue en Hurley Haywood (die naar eigen zeggen nu toch echt voor het laatst in Daytona reed…) en de Riley-Ford bestuurd door onder meer NASCAR Sprint Cup-coureur AJ Allmendinger.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet