Sportscars

Sportscars: Voorbeschouwing 24U Daytona 2010

A.s. weekend vindt in Florida de 48e editie van de 24 Uur van Daytona plaats. De tijden dat evenement tussen de 60 en 80 inschrijvingen telden lijken definitief voorbij. De 48e editie telt slechts 43 inschrijvingen waarvan 14 in de Daytona Prototypes. In 2009 telden de organisatoren ruim 20 deelnemende bolides. De GT’s blijven redelijk stabiel maar ook in GrandAm heeft het crisisspook duidelijk toegeslagen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s GrandAm

daytona_prototypes_2010

Slechts 14 Daytona Prototypes op de grid
Voor de 48e editie van de 24 Uur van Daytona staan slechts veertien Daytona Prototypes ingeschreven. Niet de kwantiteit maar de kwaliteit is bepalend. “Ondanks het verminderde aantal inschrijvingen is de kans groot dat het net zo’n spannende finish als in 2009 wordt” denkt de Portugees Joao Barbosa die vorig jaar de zegevierde Porsche Riley als eerste over de streep bracht. Ganassi Racing, Suntrust, Doran Racing en GAINSCO Racing zijn op volles sterkte aanwezig. Chip Ganassi heeft twee ijzersterke combinaties ingeschreven. De No 1 bolide wordt bestuurd door Scott Pruett, Memo Rojas en Indycar-coureur Memo Rojas. De tweede bolide wordt bemand door Dario Franchitti en de NASCAR-rijders Jamie McMurray en Juan Pablo Montoya. De Colombiaan verloor de wedstrijd in 2009 met een miniem verschil. In de VS heeft Lexus haar samenwerking met het team van Ganassi with Felix Sebastes beëindigd. Bij Ganassi Racing moest er noodgedwongen naar een andere motorenleverancier uitkijken. Uiteindelijk koos men voor de in Amerika getunede motoren van Dinan. Hoewel de BMW-Rileys van Ganassi Racing tijdens de voortests snel genoeg waren blijft de betrouwbaarheid voor de 24U van Daytona een groot vraagteken.

brumos_porsche
Het legendarische Brumos Team is met slechts 1 inschrijving vertegenwoordigd.

Het befaamde Brumos Racing schrijft slechts één Porsche Riley in voor de combinatie Hurley Haywood/David Donohue/Darren Law/Butch Leitzinger/Raphael Matos. Gezien de enorme ervaring van dit team komen zij zeker voor de zege in aanmerking. Voor de legendarische Hurley Haywood zou het fraai zijn indien hij zijn carrière op Daytona met een zege af zou kunnen sluiten. Haywood won driemaal de 24 Uur van Le Mans en vijfmaal op Daytona en is nog steeds de stuwende kracht achter Brumos Racing.

hurley_haywood
Hurley Haywood hoopt zijn carriere met een zege af te sluiten.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet