Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Algemeen

Dragracing: Vierbaans dragrace-spektakel

zmax_4_wide_tf

Na een experiment vorig jaar september gaat het in maart echt gebeuren. Voor het eerst in de geschiedenis van de sport wordt een wedstrijd gereden met vier voertuigen naast elkaar. De NHRA 4-Wide Nationals wordt gehouden van 25 tot en met 28 maart op zMax Dragway, de enige dragstrip ter wereld met vier banen naast elkaar.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: NHRA, Auto Imaginary


zMax Dragway is eigendom van multimiljonair Bruton Smith. Naast de in Charlotte gelegen dragstrip bezit Smith diverse andere grote en fraaie NASCAR en dragrace complexen. Bij de bekendmaking van Smith dat hij in Charlotte de eerste vierbaans-dragstrip ging bouwen was de algemene gedachte dat hij daarmee (door om en om per baan te laten rijden) de onderbrekingen tussen de runs wilde bekorten om zo de show nog sneller te laten verlopen.

zmax_4_wide_fc
Beelden van de test vorig jaar september

Smith had echter ook andere ideeën. Er moest met vier tegelijk gereden gaan worden en niet alleen in de lagere klassen (waar veelal meer dan honderd inschrijvingen zijn) maar ook bij de Funny Cars en Top Fuelers. Vier keer 8.000 pk naast elkaar moest het spektakel nog groter maken. In september vorig jaar vond tijdens de eerste NHRA-wedstrijd op zMax Dragway de wereldprimeur plaats en werd een test gehouden met een run tussen vier Funny Cars en vier Top Fuelers naast elkaar.

zmax_4_wide_p
De bekendmaking vorige week, met v.l.n.r. Tom Compton (NHRA), Bruton Smith en John Force 

Smith heeft nu zijn zin gekregen. Eind vorige week is bekend gemaakt dat de wedstrijd die van 25 tot en met 28 maart op zMax Dragway wordt verreden is omgedoopt tot NHRA 4-Wide Nationals en dat inderdaad, zowel de kwalificatie als eliminatie met vier voertuigen naast elkaar zal worden afgewerkt. Deze wedstrijdopzet geldt voor de vier Pro-klassen, Top Fuel, Funny Car, Pro Stock-auto’s en motoren. Uiteraard moest ook het wedstrijdschema worden aangepast. De zestien gekwalificeerde rijders nemen het in de eerste ronde in kwartetten tegen elkaar op waarbij de twee auto’s die als eerste de finish passeren doorgaan naar de volgende ronde. In de daaropvolgende halve finales gaan opnieuw de nummers één en twee uit elke run door. In de finale strijdt dus een viertal om de dagwinst en de punten voor het kampioenschap. Overigens wordt de tweede NHRA Full Throttle Drag Racing Series wedstrijd die in september op zMax Dragway wordt verreden weer op de traditionele manier in duo’s uitgevochten.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet