A1GP

A1GP: eerste pole voor Zwitserland, Nederland zesde

Tijdens de kwalificatie van de A1 Grand Prix in Maleisië bleken uiteindelijk de eerste twee sessies doorslaggevend. Vlak na het begin van de tweede sessie begon het te regenen, waardoor de laatste twee sessies slechts werden gebruikt voor een rondje baanverkenning in de regen. Uiteindelijk trok Neel Jani de poleposition naar zich toe, gevolgd door Frankrijk en Ierland.

Tekst: Daan Jeuken

Net nu alles op zijn plek leek te vallen, gooide de regen, normaal Verstappens grootste vriend, roet in het eten. Het hele weekend was Team Nederland al erg snel en net als vrijdag stond Jos Verstappen ook na de ochtendtrainingen weer op de eerste plek. Dit baarde veel vertrouwen voor de kwalificatie, maar die verliep niet naar verwachting.

In de eerste sessie ging Nederland, in tegenstelling tot de meeste concurrentie, op gebruikte banden naar buiten, waardoor ze slechts de achttiende tijd noteren. “Omdat de eerste keer dat je naar buiten gaat bijna nooit de snelste run is”, zo verklaarde Verstappen. “We hadden echter niet gedacht dat het zo snel zou gaan regenen. Anders hadden we het natuurlijk anders gedaan.”

In de eerste sessie zag de lucht er wel al grauw uit, maar iedereen kon nog rustig gedurende het kwartier zijn vliegende rondje rijden. Bij het begin van de tweede sessie was de dreiging echter zo groot dat dit voor een ongekend beeld leidde: bijna alle auto’s stonden aan het eind van de pits te wachten op het groene licht, om daarna zo snel mogelijk een tijd te zetten. Daarbij stond Verstappen vooraan, waardoor hij geen last had van tragere voorgangers en zijn achttiende tijd om kon zetten in de zesde. Nog voordat ook maar iemand zijn rondje af had gemaakt kwam de gevreesde regen.

“Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten”, is het nuchtere commentaar van Verstappen. “Als we in de eerste sessie nieuwe banden hadden gebruikt, hadden we denk ik wel iets verder naar voren gestaan. Maar dat is de beslissing die je neemt op dat moment. De auto is echter redelijk in natte omstandigheden en zeker gezien wij op een droge afstelling reden ben ik daar wel tevreden over.”

Ook teambaas Jan Lammers bekeek het van een zonnige kant. “We hebben voor morgen nu twee nieuwe sets banden voor de beide races; dat is een goed uitgangspunt voor de start hier. Ik denk dat we er zowel voor droge als natte omstandigheden redelijk goed voor staan. Bovendien weten veel mensen hoe Jos hier in de regen kan rijden. Het zal morgen een kwestie zijn van uit de problemen blijven. We moeten er hier heel goed bij kunnen zitten.”

Uitslag kwalificatie A1 Grand Prix, Maleisië
1. Zwitserland, 3:48.962
2. Frankrijk, op 0.906
3. Ierland, op 1.007
4. Groot-Brittannië, op 1.010
5. Nieuw Zeeland, op 1.607
6. Nederland, op 2.074
7. Maleisië, op 2.237
8. Brazilië, op 2.436
9. Portugal, op 2.585
10. Italië, op 2.932
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet