Columns

Column: Ingezonden reactie op column alternatieve autosportconcepten

Mijn mond valt open: dat een tekst als deze middels een column op de site van autosport.nl beland. Wat een kortzichtig stuk. Het doet mij denken aan de tijd dat auto’s in het openbare straatbeeld, paard+wagen gingen vervangen: ook toen ging het publiek protesteren. Wat een onzin.

Op zich heeft Willem natuurlijk in basis gelijk: de beleving is anders. Maar de verandering is allang ingezet en het verzet ertegen is niet meer van deze tijd en in mijn ogen stupide en zinloos. Ik noem als voorbeelden de diesels (zowel op Zandvoort als op Le Mans), de algehele restrictie van geluid op de nationale (EN internationale) circuits, de toelating door de KNAF van alternatieve brandstoffen in de autosport: etc, etc.

Ik ben zeer betrokken (o.a. via mijn bedrijf Pactor) bij de Nederlandse auto- en rallysport maar eveneens groot supporter van de stichting GUTTS (zie www.GUTTS.nl) die op allerlei gebieden duurzame auto- en motorsport ondersteunt. En ik geloof zeer in de overwinningen die GUTTS in de afgelopen periode heeft behaald: groen is nou eenmaal de toekomst.

Als voorbeeld is inmiddels in navolging van de totale Nissan 350Z Rally Challenge, ook mijn privé Nissan omgebouwd naar FlexFuel wat zoveel betekent als dat ik naast Euro-95 ook Methanol (M85) en Ethanol (E85) kan tanken. In Nederland is zo’n conversie een relatief dure grap. E85 is nog maar beperkt verkrijgbaar (o.a. bij Tamoil) en kost het zelfde als Euro-95. Maar E85 heeft een verbruik van 7 op 10 ten opzichte van normale brandstof. In Frankrijk en Duitsland is dat wel anders: daar kost een liter minder dan een Euro.

Maar daar gaat het in eerste instantie niet om: de beleving zal minder worden, zo stelt Willem. Ik vraag me dat af. En ik heb de overtuiging dat we uiteindelijk allemaal om zullen gaan. Daarom is iedereen (behalve Willem...) van harte welkom op 15 en 16 mei aanstaande bij Masters of Green Racing in Zoetermeer (meer info: www.mastersofgreenracing.nl). Kom met je eigen ogen+oren zien en horen (!?) wat de toekomst brengen zal.

Een auto of automobiel (van Grieks auto- ("zelf") en Latijn mobile ("bewegend") is een zelfstandig voortbewegend rijtuig om mensen, voorwerpen en/of dieren te verplaatsen.

Met vriendelijke groet,

Jurian van Ruiten
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet