GT

FIA GT: Nederlands succes in Dubai

In de voorlaatste race van het FIA GT-kampioenschap hebben Pedro Lamy en Gabriele Gardel dankzij een fantastische inhaalrace de overwinning in de wacht gesleept. Van achteraan de grid begonnen zij aan een inhaalrace die ze uiteindelijk dus de eerste plek bracht. Mike Hezemans finishte met zijn equipe op de derde plek. In het GT2-kampioenschap eindigden Donny Crevels en Jeroen Bleekemolen als tweede.

Tekst: Daan Jeuken

Dat het ‘close racing’ is in het GT-kampioenschap blijkt wel uit het feit dat de beste vier in de race na drie uur racen binnen tien seconden over de meet kwamen. Toch kond het Team Larbre Competition fantastisch naar voren komen. Pedro Lamy reed vanaf de start in 25 rondjes van de vijfentwintigste naar de derde plek. Toen ook Timo Scheider was gepasseerd en de leiders van Russian Age Racing met mechanische pech te kampen kregen, was de stunt compleet en behaalde het Larbre-team hun derde overwinning van het seizoen.

De druiven waren overigens erg zuur voor het Russian Age Racing Team. Zij waren al het hele weekend de snelsten en leken onbedreigd op hun eerste overwinning af te stevenen. Maar zoals de vaste autosportwet luidt ‘to finish first, first you have to finish’ was dit precies waar het aan schortte bij het team. Slechts acht ronden voor het einde, moest de wagen echter met mechanische pech aan de kant gezet worden.

Het uitvallen Russian Age gooide niet alleen de overwinning in de schoot van Larbre, ook Mike Hezemans mocht hierdoor het podium beklimmen. Met zijn teamgenoten Anthony Kumpen en Bert Longin wonnen zij de vorige race in Zhuhai en ook deze race was de equipe constant in de voorhoede terug te vinden. “In het begin konden we de Aston Martin niet bijhouden”, verklaarde Hezemans na afloop. “Toen ze ongeveer tien seconden weg waren, waren onze banden en auto perfect en konden we terugvechten. Uiteindelijk kwamen we echter net iets te kort.”

In het kampioenschap is de spanning ongekend hoog. Aan de leiding staan Karl Wendlinger en Andrea Bertolini op 71 punten, gevolgd door Timo Scheider, Michael Bartels en Gabriele Gardel op 70 punten. In het constructeurskampioenschap is het Vitaphone Racing Team, na de tweede en vijfde plek, niet meer te achterhalen door de concurrentie.

Ook in het GT2-kampioenschap was er Nederlands succes. De overwinning was voor de ongrijpbare Porsche van het GruppeM-team, maar daarachter finishten Donny Crevels en Jeroen Bleekemolen met hun Spyker op een zeer knappe tweede plek. En dat in de pas tweede race van het team in het FIA GT-kampioenschap. “We hadden een erg goede race”, verklaarde Crevels na afloop. We hadden geluk dat er een Porsche uitviel, maar we controleerden onze race. De tweede plek was het hoogst haalbare. We zijn hard aan het werk om volgend jaar een sterkere motor te hebben.”

Uitslag FIA GT race, Dubai

1. GT1Lamy/Gardel, 3:01:07.031
2. Bartels/Scheider, op 0.775
3. Hezemans/Longin/Kumpen, op 8.028
4. Bertolini/Wendlinger, op 10.219
5. Babini/Biagi, op 20.854
6. Deletraz/Piccini/Lemeret, op 2:08.708
7. Keen/Halliday, op 3 laps
8. Fomenko/Vasiliev, op 4 laps
9. Zacchia/Blanchemain/Vosse, op 5 laps
10. Peter/Kutemann/Waaijenberg, op 5 laps

Uitslag FIA GT2 race, Dubai
1.Collard/Sugden, 3:03:01.884
2. Bleekemolen/Crevels
3. Thurnundtaxis/Buncombe/Casadei
4. Ried/Ried
5. Busnelli/Moccia
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet