24H Series

24H Series: Stand van zaken halverwege Dunlop 24H of Dubai

Halverwege de vijfde aflevering van de Dunlop 24H of Dubai gaat het er spannend aan toe tussen de IMSA Performance Matmut-Porsche 911 GT3 RSR met startnummer 66 (Raymond Narac/Patrick Pilet/Marco Holzer) en de Petronas Syntium Racing Team-BMW Z4 Coupé met nummer 40 (Nobutaru Taniguchi/Masataka Yanagida/Farique Hairuman/Johannes Stuck/Hiroki Yoshida). Na twaalf uur in de race, en met nog evenzoveel tijd resterend, leidt de BMW met 291 ronden, slechts één ronde meer dan de Porsche. De Al Faisal Racing-BMW Z4 Coupé met startnummer 2 (Abdulaziz Al Faisal/Claudia Hürtgen/Marco Hartung/Khalad Al Faisal), die vorig jaar als tweede eindigde, ligt nog eens twee ronden daarachter op de derde plaats.

Tekst: PR


De IMSA Performance Matmut-Porsche RSR is sneller dan de BMW’s, maar verbruikt ook meer brandstof, hetgeen betekent dat de Porsche vaker moet binnenkomen om te tanken dan de concurrentie. De andere IMSA Performance-Matmut-Porsche (Christophe Bourret/Pascal Gibbon/Richard Balandras) viel terug, nadat in het twaalfde uur van de race de koppeling moest worden vervangen.

Het relatief hoge tempo in de race eiste al in de eerste helft van de wedstrijd zijn tol, want er zijn al heel wat teams uitgevallen. Tot de vroege uitvallers behoorden de Auto Racing Club Bratislava-Porsche (Miroslav Konopka/Oliver Morley/Sean Edwards/Richard Cvörnjek) en de Besaplast-Porsche (Franjo Kovac/Martin Tschornia/Kurt Thiim/Roland Asch/Sebastian Asch). Het laatstgenoemde team, vorig jaar nog derde in de race, was nu uit de wedstrijd nadat hun auto na zeveneneenhalf uur op het rechte stuk van start en finish vlam vatte, terwijl Martin Tschornia achter het stuur zat. De onfortuinlijke rijder kon ongedeerd uitstappen, maar de auto kon ter plekke niet meer worden gerepareerd.

De winnaars van vorig jaar, de Land Motorsport-Porsche met startnummer 1 (Gabriel Abergel/Xavier Pompidou/Carsten Tilke/Otto Klohs) was ook uit de race, nadat Tilke de motor naar een te hoog toerental had opgejaagd. Bijna tegelijkertijd raakte de AF Corse-Ferrari met nummer 148 (Robert Kaufmann/Michael Waltrip/Marcos Ambrose/Rui Aguas/Niki Cadei) betrokken bij een aanrijding met een andere auto. NASCAR-coureur Michael Waltrip, die in Doebai zijn eerste 24-uursrace reed, kon de aanrijding niet vermijden toen een andere auto voor hem dwars op de baan stond. De Ferrari werd flink beschadigd en viel uit. Tot die tijd reed de Ferrari vrijwel constant in de top tien, soms zelfs op de zesde plaats.

Tussen de Porsches en BMW’s aan kop van het veld laten twee teams zien, dat je niet beslist een sportwagen nodig hebt om in de top tien te kunnen rijden. De SEAT Leon Supercopa-auto van het Spaanse SUNRED-team (Oscar Nogues/Michael Rossi/Ferran Monje/Borja Veiga) en de BMW 120D van het BMW Team Hungary with Efficient Dynamics (Lászlò Palik/János Vida/Czaba Walter/Gábor Weber) leiden in hun respectievelijke klassen op de plaatsen negen en tien in het algemeen klassement.


De leiders in de klassen na twaalf uur:

A2 # 85 Boutsen Energy Racing 1 Renault Clio
A3T # 74 Sunred 1 SEAT Leon Supercopa
A4 # 88 Team Black Falcon 2 BMW Z4 Coupé
A5 # 40 Petronas Synthium Team BMW Z4 Coupé
A6 # 66 IMSA Racing Performance Porsche 911 GT3 RSR
D1 # 108 Red Camel Racing 1 SEAT Leon TDI
D2 # 33 BMW Team Hungary with E.D. BMW 120D
SP1 # 168 Bovi Motorsport Brokernet Silversting
SP2 # 44 VDS Racing Adventures Ford Mustang FR500
SP3 # 22 Al Faisal Racing 2 BMW M3 GT4

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet