Algemeen

Dragracing: NASCAR-power voor NHRA Pro Stock

humphreys_p

In de NASCAR-wereld is Roush Yates Engines al vele jaren een gevestigde naam. Met ingang van dit seizoen is de vermaarde motorenbouwer ook actief in het dragracen. Justin Humphreys zal komend seizoen in de NHRA Full Throttle Drag Racing Series een Ford Mustang aan de start brengen met een door Roush Yates Engines ontwikkelde krachtbron.

Tekst: Remco Scheelings
Foto’s: Remco Scheelings

Roush Yates Engines ontstond door de samenwerking tussen Jack Roush en Robert Yates. Vooral in NASCAR heeft de Ford-specialist een grote naam opgebouwd. Het was al een paar maanden bekend dat Roush Yates geïnteresseerd was in het opzetten van een motorontwikkelingsprogramma voor het dragracen en dan specifiek de Pro Stock klasse. Tot een concrete samenwerking met een team was het tot op heden echter nog niet gekomen. Nu is het dan wel zover. Justin Humphreys maakte deze week bekend dat hij komend seizoen een Ford Mustang aan de start zal brengen waarvan de pk’s worden verzorgd door Roush Yates Engines.

humphreys_a
De Pontiac GTO waarmee Humphreys in 2008 zijn eerste Pro Stock-overwinning behaalde

De 32-jarige Humphreys begint aan zijn vierde Pro Stock-seizoen, eindigde in 2008 op een twaalfde plaats in het kampioenschap en won dat jaar zijn eerste en tot nu toe enige wedstrijd. Omdat zowel de Mustang als de motoren nog niet direct beschikbaar zijn begint Humphreys het seizoen met de 2009 Pontiac GXP voorzien van Bob Book-motoren. Het ligt in de planning om rond de derde wedstrijd van het seizoen (half maart) over te stappen naar de Ford. Humphreys krijgt op het motorenfront de volledige ondersteuning van Roush Yates.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet