Formule 1

Formule 1: Uitspraak zaak Briatore kan verregaande consequenties hebben

De uitspraak van een “burgerrechter” in de zaak Briatore eerder deze week kan op de autosportlandkaart verregaande consequenties hebben. Door deze uitspraak kan de autosportrechtspraak behoorlijk in het geding komen.

Tekst Willem J. Staat
Foto: Renault/Autostock

flavio_en_model_mc_2009
Flavio Briatore heeft met zijn rechtszaak meer losgemaakt dan hijzelf en de Europese
racewereld konden bevroeden.

Zaak Briatore heeft verregaande consequenties
Flavio Briatore werd eerder deze week door een burgerrechter in het gelijk gesteld inzake de strafmaat door de FIA opgelegd, maar dit betekent nog niet dat hij op de circuits welkom is. I.v.m. de zaak Briatore nam autosport.nl contact op met Richard Gabeler van de KNAF.

Richard Gabeler:
“In principe kun je Briatore nog niet eens veroordelen. Als teammanager beschikt hij waarschijnlijk niet over een licentie die is afgegeven door een bij de FIA aangesloten autosportbond en kan daarom in principe niets betekenen. De enigen waartegen sport juridisch gezien sancties genomen kunnen worden zijn de rijder en de inschrijver want die beschikken over een licentie. Bij Renault staat de licentie vermoedelijk op naam van de inschrijver en dat is vermoedelijk ING Renault F1"

Autosport.nl: “Bij NASCAR in Amerika beschikken alle crewchiefs over een licentie en worden bij eventuele malversaties ter verantwoording geroepen?”

Richard Gabeler:
“Dit klopt, elke crewchief en elk teamlid dat aan de auto’s werkt beschikt over een “credential” waarvoor zij moeten tekenen. Dit staat expliciet omschreven in het sportief reglement van de NASCAR dat alleen NASCAR geautoriseerde personen binnen de NASCAR mogen werken. Concreet betekent dit dat een “governing body” deze mensen aansprakelijk kan stellen!”

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet