Diversen

Column: Terugblik 2009 René de Boer


091015_vatanen_munich_480
Werkoverleg: ontbijt met Ari Vatanen in 'Bayerischer Hof' in München

Campagne voeren voor Ari Vatanen
Halverwege augustus, toen ik voor een PR-sessie met Opel in het Oostenrijkse Saalfelden zat, kreeg ik een telefoontje vanuit het hoofdkwartier van de ADAC in München. Of ik Ari Vatanen wilde helpen in zijn campagne voor het FIA-presidentschap. Twee dagen later zat ik met Ari in München om de tafel en het klikte meteen. Dat het tegen een concurrent als Jean Todt een lastig verhaal zou worden, wist ik van tevoren, maar ik zei graag ‘ja’ tegen de opdracht, want het zou tevens een mooie uitdaging zijn. Ruim twee maanden lang ben ik heel intensief met dat verhaal bezig geweest. Heb nauw contact gehad met Ari en zijn mensen, maar ook met tal van andere functionarissen van auto- en autosportclubs over de hele wereld, van Guido van Woerkom bij de ANWB en Arie Ruitenbeek bij de KNAF tot Hermann Tomczyk bij de ADAC, Beaulah Schoeman van de Zuid-Afrikaanse autosportbond en Bob Darbelnet van de Amerikaanse AAA. Natuurlijk was de uitslag van de verkiezing meer dan teleurstellend, maar die ervaring en die contacten neemt niemand me meer af en alleen dat was het al waard.

rdb_jaaroverzicht_2009_8
Bij het 'Birds' Nest' in Peking tijdens de 'Race of Champions'

Drie evenementen in Azië

Na afloop van het Europese raceseizoen wachtten nog drie evenementen in Azië: WTCC en Asian Le Mans Series in Okayama en aansluitend de ‘Race of Champions’ in Peking en twee weken later de finale van het WTCC in Macau. Twee keer naar Azië heen en weer, goed voor de kilometers. Japan was voor mij de eerste keer en ik heb me voorgenomen dat ik bij mijn volgende bezoek zeker meer van het land wil zien. Peking was voor mij ook nieuw en ik had het er erg naar mijn zin. Om te werken was de ‘Race of Champions’ een drama, maar de sfeer was gezellig en dat maakte veel goed. En Macau was als altijd top, met Indy en Le Mans in mijn top-3 van favoriete evenementen.

rdb_jaaroverzicht_2009_2
Twee nieuwe tijdschriften waaraan ik meewerk: RS Porsche Magazine en Speedweek


Twee nieuwe tijdschriften

Twee nieuwe tijdschriften speelden voor mij dit jaar een belangrijke rol. Allereerst het Nederlandse ‘RS Porsche Magazine’. Ik heb al jaren een zwak voor Porsche, en dan met name voor de rijke racehistorie van het merk. Met ‘RS’, gemaakt door een klein clubje enthousiastelingen, is er nu een medium waarin ik eindeloos over Porsche in de autosport kan schrijven. Reportages over Brumos Racing en Manthey, interviews met Hans Herrmann, dr. Helmut Marko en Patrick Huisman, bezoeken aan het nieuwe Porsche-fabrieksmuseum in Stuttgart en het kleine privémuseum van Helmut Pfeiffhofer in het Oostenrijkse Gmünd: ik kan het allemaal kwijt, en heb nog ideeën op de plank voor minstens tien jaar! Het tweede nieuwe tijdschrift is ‘Speedweek’, een Duitstalig weekblad dat in januari voor het eerst op de markt verscheen. Ik mocht vier WTCC-evenementen voor het blad verslaan en heb me ook voor volgend jaar al aangemeld. Vier tot zes pagina’s actueel vullen is best doorwerken, maar zeker geen straf! Verder waren er artikelen van mij ondermeer te lezen in de dagbladen ‘De Telegraaf’, ‘Spits’, en ‘Rheinische Post’, de autosportbladen ‘Motorsport Aktuell’, de Britse en de Japanse ‘Autosport’, ons eigen Nederlandse autosportmagazine ‘Start’, lifestyle-bladen ‘Top Time’ en ‘Uptrend’, ‘CITROExpert’ en tijdschriften van Audi, Mercedes-Benz, Porsche en Renault. Verder ben ik dit jaar begonnen met Twitter (ook met autosportnieuws, te vinden onder www.twitter.com/renedeboer).

rdb_jaaroverzicht_2009_5.jpg
Interview met Boris Becker voor 'Mercedes Magazine'

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet