Diversen

Column: Terugblik 2009 René de Boer

rdb_jaaroverzicht_2009_1
Een bonte verzameling perskaarten voor diverse evenementen in 2009

‘Frequent Traveller’ staat er op mijn Lufthansa-kaart. Die status heb ik niet in de laatste plaats te danken aan mijn activiteiten als autosportverslaggever, ondermeer voor deze website. Inderdaad kwamen er ook in 2009 weer heel wat reiskilometers bij naar autosportevenementen in Brazilië, Mexico, de Verenigde Staten, Doebai, Japan, China, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Nederland.

Tekst: René de Boer
Foto's: Rebocar, Annette Laqua, Raymond de Haan, Peter Kornatz, Ingmar Timmer e.a.


rdb_jaaroverzicht_2009_4
Huldiging voor mijn 16e keer als verslaggever bij de Hahnenkamm-skiwedstrijden in Kitzbühel


Skiwedstrijden, Doebai en Daytona

Het jaar begon al goed met de 24 Uur van Doebai, net na de Vierschansentournee. Van de dikke sneeuw en de kou in Oostenrijk naar de warmte in het Midden-Oosten, waar het weer nu gelukkig een stuk beter was dan de regen van een jaar eerder. Daarna ging het weer verder met skiwedstrijden in Kitzbühel (waar ik gehuldigd werd voor ‘grote verdiensten voor de Hahnenkammrennen’, mijn 16e keer daar!), Schladming en Garmisch. In februari was ik bij de Daytona 500, ook altijd een mooi evenement. Vervolgens in maart en april de WTCC-races in het Braziliaanse Curitiba en het Mexicaanse Puebla. Dat was gelijk mijn eerste nieuwe circuit van dit jaar, nummer 62 op mijn persoonlijke lijst. Na de start van het DTM-seizoen, voor mij nog steeds mijn belangrijkste activiteit vanwege mijn werkzaamheden voor de organiserende ITR, en de eerste evenementen van het Dutch Power Pack op Circuit Park Zandvoort met het prachtige nieuwe Nederlands GT4-kampioenschap volgde in mei mijn eerste bezoek aan de Indy 500. Dat was een evenement dat al jaren op mijn lijstje stond en dit jaar lukte het eindelijk een keer, ondanks dat de race samenviel met de 24-uursrace op de Nürburgring. Maar in de Eifel konden ze ook wel een keertje zonder me, de meer dan tien keer dat ik daar dit jaar was maakten dat ene gemiste weekeinde meer dan goed.

indy_14
Uniek: de 'Pagode' op Indianapolis Motor Speedway

Prachtige belevenissen in Indy

Die Indy 500, die ik net als de race in Daytona mocht verslaan voor het Duitstalige weekblad ‘Motorsport Aktuell’, was voor mij zeker het leukste evenement van het jaar. Wat een spektakel, en wat gaan die auto’s op de oval hard! Zoals altijd bij races in Amerika lekker werken ook: als journalist kun je gewoon met alle rijders spreken, geen moeilijk gedoe, allemaal heel toegankelijk. De Indianapolis Motor Speedway was voor mij circuit nummer 63 en tijdens hetzelfde weekeinde kon ik ook 64 al invullen: de ‘dirt track’ op de Indianapolis Fairgrounds. Lekker op vrijdagavond met een bak popcorn en een biertje op een houten tribune naar de Sprint Cars kijken, heerlijk! Volgens mij ook de eerste keer in m’n leven dat ik geld heb betaald om een autorace te zien, maar dat terzijde. Prachtig ook de beurs met race-memorabilia: boeken, programmabladen, handtekeningkaarten, modelauto’s, teveel om op te noemen!

indy_40
Genieten van de Sprint Cars op de dirt track
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet