Diversen

Shop: Boekrecensies Autosport 2009 deel 1

rdb_boeken
AUTOSPORT.NL-redacteur René de Boer temidden van een deel van zijn auto(sport)boekencollectie

Ook in 2009 belandden weer heel wat autosportboeken op ons redactiebureau. We zetten er een aantal op een rij – genoeg om de maanden voorafgaand aan de start van het nieuwe seizoen door te komen! In het eerste deel stellen we een vijftal min of meer recent verschenen biografieën aan u voor.


Tekst: René de Boer


boek_rodriguez

Allereerst twee biografieën die beide, wat ons betreft, aanspraak mogen maken op het predikaat ‘Autosportboek van het jaar 2009’. Om te beginnen The Brothers Rodríguez van de Mexicaanse auteur Carlos Eduardo Jalife-Villalón (uitgave: David Bull, ISBN 893618897). Het is de Engelse vertaling van het werk over de broers Pedro en Ricardo Rodriguez dat eerder al in het Spaans verscheen, maar deze versie is nog veel uitvoeriger. Het formaat is fors: 34x23 cm, 6 cm dik en maar liefst vier kilogram zwaar. Het geheel telt 608 pagina’s, waarop het leven van de beide betreurde coureurs tot in detail is beschreven. Zelfs foto’s van de bruiloft van de ouders en de eerste communie van de twee broers ontbreken niet, evenmin als schoolrapporten, een kaartje van Pedro voor zijn moeder ter gelegenheid van moederdag en afbeeldingen van alle mogelijke bekers en trofeeën. De hoofdmoot vormt natuurlijk de racecarrière van de twee, die in alle nauwkeurigheid wordt beschreven, gelardeerd met ontelbaar veel foto’s. Voor liefhebbers een absolute aanrader, een heel bijzonder boek!

boek_rindt

Datzelfde mag worden gezegd van Jochen Rindt – der erste Popstar der Formel 1 met teksten van Herbert Völker en foto’s van Ferdi Kräling (uitgave: Delius-Klasing, ISBN 978-3-7688-2650-1). Met 154 pagina’s een stuk minder omvangrijk dan het hiervoor besproken Rodríguez-boek en ook een stuk minder tekst, maar wel kwalitatief heel goed, en dan bedoelen we zowel de foto’s (veel grofkorrelig zwart/wit, maar ook mooie kleurenopnames) als de teksten. Prachtige racefoto’s, maar minstens zo interessant zijn de foto’s die Rindt als privépersoon laten zien: thuis in Wenen, met vriendin en later echtgenote Nina, tijdens ontspannen momenten tussen de races. Tot aan die tragische kwalificatie op Monza, september 1970. Een foto om het koud van te krijgen is de opname waarop Bernie Ecclestone met Rindts helm in de hand wegloopt van de plaats van het ongeluk. Na zijn eerdere boek over Stefan Bellof heeft fotograaf Ferdi Kräling wederom iets prachtigs gemaakt en het zou ons niet verbazen als ook dit werk, net zoals het boek over Bellof, in korte tijd is uitverkocht.

buch_moss

Het kan vrijwel niemand ontgaan zijn dat Sir Stirling Moss dit jaar 80 is geworden. Dat werd uitgebreid gevierd op Goodwood en bij tal van andere gelegenheden. Alle races die de Brit in zijn loopbaan reed, zijn vastgelegd in het boek Stirling Moss – All my races, dat de coureur samen met veelschrijver Alan Henry maakte (uitgave: Haynes, ISBN: 978-1-84425-700-3). Ze staan er inderdaad allemaal in, van zijn eerste optreden met een BMW 328 in de Harrow Car Club Trial op 2 maart 1947, waarin Moss de ‘Cullen Cup’ won, tot aan de Goodwood Glover Trophy met een Lotus 18/21 op 23 april 1962, waarin Moss na een mislukte inhaalpoging op Graham Hill een zwaar ongeval had dat een voortijdig einde maakte aan zijn loopbaan. Dat was zijn 585e wedstrijd, een respectabel aantal. Moss geeft zelf bij elk van die wedstrijden een commentaar, soms heel uitvoerig (natuurlijk is het verhaal van de Mille Miglia 1955 het langst) en soms maar een paar regels. Van heel wat races zijn ook foto’s opgenomen, waaronder vele tot nu toe onbekende opnames. Een interessante aanvulling op de vele andere boeken die er al over Moss op de markt zijn of waren.

buch_frankenberg

De naam Richard von Frankenberg zal wellicht niet zo heel veel mensen iets zeggen. Toch duidt de ondertitel van een recent verschenen biografie (‘Mit Vollgas durchs Leben’) op een link met de autosport. Zijn oudste zoon Donald von Frankenberg heeft het leven van de coureur annex auteur annex journalist annex PR-man te boek gesteld (uitgave: Delius-Klasing, ISBN 978-3-7688-2655-6). Voornamelijk uit de verhalen van anderen, want toen Von Frankenberg sr. in 1973 bij een ongeval op de snelweg om het leven kwam, was de auteur pas 22 jaar oud. Na beschrijvingen van jeugd en oorlogstijd (eerst in Duitse dienst, na gevangenneming en desertie bij de Britten, waar hij bij de Duitstalige dienst van de BBC werkte), volgt een uitgebreid deel over Von Frankenbergs tijd bij Porsche, waar hij niet alleen als coureur actief was, maar ook het nu nog bestaande tijdschrift ‘Christophorus’ oprichtte. Als ‘Herbert A. Quint’ schrijft Von Frankenberg in 1952 ook de eerste Duitstalige naoorlogse biografie van Adolf Hitler. De races krijgen volop aandacht in woord en beeld, inclusief de spectaculaire serie van fotograaf Julius Weitmann, die Frankenbergs salto’s op de Avus in Berlijn vastlegde. Zelfs de ‘Ecurie Maarsbergen’ komt een aantal malen ter sprake: Von Frankenberg racete een paar keer samen met Carel Godin de Beaufort. Na zijn actieve periode als coureur werkte Von Frankenberg nog jarenlang als journalist en boekauteur. Zijn werken, waaronder ‘Schachspiel ohne Bedenkzeit’ en ‘Die grossen Fahrer unserer Zeit’ werden in diverse talen gepubliceerd. Ook hieraan wordt in de nu verschenen biografie aandacht besteed. Nu is er over hemzelf een boek verschenen. Dat was eigenlijk hoog tijd.

buch_steinmetz

De laatste biografie in dit kader is die van Klaus Steinmetz, geschreven door het onderwerp zelf en diens zoon Oliver Steinmetz. De ondertitel luidt ‘Ein Leben für den Motorsport’ (uitgave: Heel, ISBN 978-3-89880-829-3). Op de stofomslag staat een actiefoto van een geel-zwarte Opel Commodore in een toerwagenrace met Dieter Fröhlich achter het stuur en het opschrift ‘Steinmetz Automobiltechnik’. Dat is waarvan Steinmetz vooral bekend is. Steinmetz was zelf ook vaak actief als coureur, in de zestiger jaren met Abarth, Porsche en BMW. Meer en meer ging hij zich echter met de techniek en teamleiding bemoeien, ondermeer bij BMW en vanaf het einde van de jaren zestig bij Opel, dat toen voor het eerst een eigen sportafdeling oprichtte. In 1970 richtte Steinmetz zijn eigen bedrijf op en onder de Steinmetz-vlag werden tal van Opels bij races en rally’s ingezet. Prachtige foto’s in het boek, zowel kleur als zwart-wit, herinneren aan deze periode, die tot 1974 liep. Het laatste deel van het boek is gewijd aan Steinmetz’ latere activiteiten als adviseur en official bij tal van bedrijven en organisaties (o.a. Alfa Romeo, ONS, DMV en FIA). Het boek wordt afgerond door een uitvoerig statistiekgedeelte, waaraan de Nederlanders Frank de Jong (toerwagens) en Tjeerd van der Zee (rally) met hun respectievelijke websites een flinke bijdrage hebben geleverd. Het boek vormt een fraaie hommage aan een kleurrijke persoonlijkheid, die het gereedkomen ervan nog net zelf meemaakte: Steinmetz overleed in mei van dit jaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet