Diversen

Kartevents: Nieuwe Klasse in NK Kings of Karting

Het Nederlands kampioenschap endurance karten, de Kings of Karting, kent vanaf 2010 een nieuwe klasse. Naast de superpro en de pro-klasse, waarin met een prokart wordt gereden, kan er vanaf komend seizoen ook gereden worden met een RK1 motor. Uiteraard rijden de RK1 rijders voor hun eigen klassement en kampioenschap.

De minimale leeftijd om mee te rijden in de RK1 Endurance Klasse is 15 jaar (in een prokart is dat 16). Er wordt begonnen met een minimumgewicht voor kart met rijder van 170 kilo, 15 minder dan in de Prokartklasses. Dit gewicht kan in de loop van het jaar worden aangepast, indien nodig. De RK1 klasse rijdt onder dezelfde voorwaarden en reglementen als de Prokartklasses, tenzij in het Bijzonder Reglement anders is bepaald. Het motorreglement zal bijna gelijk zijn als het RK1 Senioren reglement. De tandwielverhouding kan per circuit wijzigen, maar het voortandwiel zal altijd 13 tands zijn. Organisator Karting Events wil het maximum toerental onder de 10.000 toeren houden, om zo de levensduur van de motor te verlengen. Tijdens een test in 2009 is gebleken dat de snelheid minimaal gelijk is als de prokarts. De keuze van frame voor de RK1-klasse is vrij, mits de kart geen eigenbouw is, geen voorrem heeft en voldoet aan de eisen van het Technisch Reglement voor de Kings of Karting.

Het NK Kings of Karting bestaat uit wedstrijden die minimaal 3 uur en maximaal 8 uur duren. Endurance rijden doe je in teamverband. Een team bestaat uit minimaal twee personen. Er is geen minimale, maar wel een maximale rijtijd per rijder. De maximale rijtijd ligt tussen de 45 en 75 minuten. Dit varieert per race. De maximale rijtijd wordt tijdens de rijdersbriefing van de betreffende wedstrijd bepaald door loting.

Len van Leeuwen van Karting Events: "Endurance racen is een ontzettende leuke vorm van racen en verreweg het goedkoopste. Je doet het in teamverband, ieder team lid is altijd betrokken bij de race en de prestaties. De competitie is spannend en vergt voor iedereen inlevingsvermogen om een goede wedstrijd te rijden.’’

Voor seizoen 2010 bestaat het NK Kings of Karting uit ten minste drie normale en twee dubbele raceweekends. Een dubbel raceweekend bestaat uit een 3-uurs wedstrijd op zaterdag en een 6-uurs wedstrijd op zondag. Voor beide wedstrijden kunnen punten behaald worden. De 3-uurs race wordt traditiegetrouw afgesloten met een gezellige BBQ voor de rijders en begeleiders. De overige drie races bestaan uit races van 6 of 8 uur. Deze worden op zondag verreden. Er wordt in 2010 op vijf circuits in Nederland, België en Duitsland gereden.

Mensen die geïnteresseerd zijn om aan de Kings of Karting deel te nemen in een RK1 of een Prokart, kunnen contact opnemen met Karting Events via info@kartingevents.nl of telefoonnummer 0172-495699.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet