24H Series

Div: Marcel van Leen aan start van 24 uur durende slijtageslag van Dubai

marcel_van_leen_dubai_2010

Ondanks dat de oliestaat met grote financiële problemen kampt, doven 15 januari aanstaande de lampen boven het Dubai International Circuit onverminderd voor de vijfde editie van de 24 uur van Dubai. Tussen de exotische Aston Martins, Ferrari’s en Porsches, staat ook de Haarlemse ondernemer Marcel van Leen aan de start.

Tekst en foto: PR

Van Leen rijdt samen met de Belgen Sven Andries en Hans Luyckx en de Duitser Sebastian Kamps in een BMW 120d van het Zandvoortse team Certainty Racing Team van Dillon Koster. “Het wordt een zware slijtageslag, voor zowel mens als machine.”

Extreem
Afgelopen seizoen kwam de Haarlemmer in de Toerwagen Diesel Cup al veertien keer in actie met de BMW 120d en reed in het verleden al diverse langeafstandswedstrijden. “Toch is een 24-uursrace van compleet andere orde en het is heel uniek dat ik dankzij een sponsor aan de ‘Le Mans van het Midden-Oosten’ mag deelnemen”, vertelt Van Leen. “Het is in Dubai al om zes uur donker, dus je rijdt de helft van de race in het donker. Bovendien zijn de weersomstandigheden er vaak extreem, zoals afgelopen jaren tijdens de race met zware regenval en hoge temperaturen al bewezen is. Met stints van tachtig minuten zal het dus echt een uitputtingsslag worden.”

Wennen
Het 5,39 kilometer lange Dubai International Circuit is gelegen vlakbij de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten. “Het is een prachtig en zeer technisch circuit”, vervolgt hij. “We zijn er al vanaf de maandag voor de race en er zijn veel sessies om de baan te verkennen en te oefenen. Toch zal het best even wennen zijn als ik een bocht induik met een Porsche met meer dan 500 PK vlak achter me.”

Hoogst haalbare
De BMW 120d van Certainty Racing Team is ingedeeld in de D1-klasse, waarin zij het opnemen tegen diverse BMW’s, SEAT’s Leon TDI en Volkswagens Scirocco TDI. “We hebben een goede rijdersbezetting. Zo heeft Sven Andries afgelopen seizoen veel races gewonnen en heeft Sebastien Kamps veel ervaring in langeafstandswedstrijden op de Nürburgring opgebouwd. We moeten natuurlijk wel eerst zien te finishen, maar we gaan in onze klasse absoluut voor het hoogst haalbare resultaat!”, besloot Van Leen strijdlustig.

Certainty Racing Team
Dillon Koster behaalde begin dit jaar met een BMW M3 E92 van een Duitse renstal een podiumplaats tijdens de 24 uur van Dubai. Een jaar later maakt de teameigenaar van Certainty Racing Team met zijn eigen team het debuut in de 24-uurswedstrijd. Koster organiseert daarnaast met Certainty Events & Incentives incentivedagen op Circuit Park Zandvoort en biedt met Dutch Race Driver Academy een ééndaagse cursus aan, waar men in minder tijd dan een 24-uursrace een officiële KNAF-racelicentie kan behalen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet