Columns

Column: Commentaar: Negatieve berichten over weggedrag slecht voor autosport

“Rallyrijder is rijbewijs en auto kwijt”, luidde een ANP-bericht dat gisteren via de media de ronde deed. Het zou gaan om een 22-jarige bestuurder die op de snelweg A15 ter hoogte van Hoogvliet was gepakt met een snelheid van boven de 200 km/u, waarbij hij bovendien alle rijbanen inclusief de vluchtstrook gebruikt zou hebben. “De Westlander is volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) Europees kampioen rallyrijden”, ging het bericht verder. Dat wekte bij ons natuurlijk ook de nodige nieuwsgierigheid. Op het forum van de website www.rallysport.nl was er al een discussie over het onderwerp gaande, en daar had men al geconstateerd wat wij ook al wisten, namelijk dat er helemaal geen “22-jarige Europees kampioen rallyrijden uit het Westland” bestaat. De regerend Europees rallykampioen is Giandomenico Basso, en die komt toch echt uit Italië en is bovendien al 36 jaar oud. Ook in de historie van het Europees kampioenschap, die teruggaat tot 1953, komt geen enkele kampioen uit Nederland voor. Was het maar waar… Ook in de diverse categorieën van de rallycross hebben we geen Europees kampioen uit Nederland kunnen vinden.

Dus het KLPD maar eens even gebeld. Als oud-Driebergenaar had ik daar vroeger altijd goed contact mee, al is de tijd van de Porsches al lang geleden. De belofte vanuit de meldkamer dat ik word teruggebeld wordt inderdaad binnen vijf minuten waargemaakt: mevrouw Marjolein Ruitenbeek van de afdeling persvoorlichting meldt zich. “Onze collega’s die ter plaatse waren hebben dit zo doorgegeven”, zegt ze. Als ik haar vertel dat er helemaal geen Europees kampioen rallyrijden van 22 uit het Westland is, belooft ze verder navraag te zullen doen. Ik hoor er nog meer van.

Inderdaad volgt na een kwartier opnieuw een telefoontje. Het blijkt niet te gaan om een rallyrijder, maar om een formulewagencoureur. “Uiteraard kunnen we vanwege privacy niet de naam van de betrokken persoon vrijgeven”, zegt de voorlichtster van de KLPD. Daar hebben we alle begrip voor. “Omdat het nogal een opmerkelijk bericht was, hebben we het niet alleen onder de media in de regio Rotterdam, maar ook naar andere media verspreid”, zegt ze desgevraagd. De verklaring van de betrokken automobilist luidde, dat hij op weg was naar het ziekenhuis in Rotterdam, omdat zijn oma daar met een hartaanval zou zijn opgenomen. Of dit verhaal klopt, wist de KLPD-voorlichtster niet te zeggen. “We hebben er begrip voor dat iemand in zo’n situatie wellicht wat emotioneel reageert, maar dat neemt niet weg dat het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid een strafbaar feit blijft”, zegt de woordvoerster.

Jammer is bovendien dat de autosport door dergelijke incidenten weer in een kwaad daglicht wordt gesteld, en dan doet het er niet toe of het een rallyrijder, een crosser of een circuitcoureur betreft. Door dergelijke berichtgeving wordt het beeld versterkt dat veel mensen toch al van autosporters hebben, namelijk dat van roekeloos rijgedrag en te snel rijden. Natuurlijk is dit niet terecht. Autosporters gebruiken de openbare weg normaliter niet als racebaan, want ze kunnen hun drang naar snelheid op het circuit of op afgesloten klassementsproeven kwijt. Maar dit incident maakt wel weer duidelijk dat je als autosporter op dit gebied ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebt. Als de betrokken rijder tennisser was geweest, had dat verder geen negatieve afstraling op zijn sport gehad en had niemand er waarschijnlijk verder melding van gemaakt. Nu wordt de autosport hierdoor weer negatief in het nieuws gebracht, en dat is te betreuren.

Tekst: René de Boer
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet