V8 Supercars

V8 Supercars: Jamie Whincup prolongeert titel, zeges voor Tander en Courtney in Sydney

Met een onopvallende vijfde plek in de eerste wedstrijd wist Jamie Whincup in Sydney zijn V8 Supercartitel te prolongeren. De beide V8 Supercarwedstrijden werden door Garth Tander en James Courtney gewonnen. Het allereerste V8 Supercarevenement in Sydney was een gigantisch succes en overtrof de verwachtingen van de organisatoren volledig. Het evenement trok ruim 185.000 bezoekers!

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: Ford, Holden

start_sydney
Start van het laatste V8 Supercarweekend in Sydney. Een enorm succes, bijna net zo
groot als Bathurst schreven de kranten!

Zeges voor Tander en Courtney in Super Sydney
Het eerste V8 Supercar evenement op het voormalige terrein van de Olympische Spelen in Sydney oogstte enorm veel lof in de media. Super Sydney schreven de Australische kranten vanochtend. Ook het bezoekersaantal overtrof alle verwachtingen, ruim 185.000 fans wisten de weg naar Sydney te vinden. In de allereerste wedstrijd op zaterdag was Garth Tander met zijn Toll Holden VE Commodore dominant. Tander greep direct de leiding en wist die tot aan zijn eerste verplichte pitstop vast te houden. Daarna viel hij naar de tweede plek terug en verloor na een safetycar-interventie nog meer terrein. Een fout van Jamie Whincup bracht Tander in de 31e terug aan de kop en zou die eigenlijk na zijn laatste stop in de 43e ronde niet meer afstaan. Winnaar Garth Tander: “In de wedstrijd was de auto erg goed maar tijdens de eerste brandstofstop gaven we teveel posities prijs. Toch maakten we tijdens de tweede korte stop tijdwinst. Onze strategie ging er vanuit wat wij daarna zouden doen. Holdsworth en Whincup gingen mij na de eerste stop voorbij maar ik wist dat ik ze terug kon pakken. Jamie maakte een paar fouten en daarvan kon ik profiteren. Zeker toen zij achterremmen blokkeerden."

podium_sydney
Jamie Whincup wint de titel maar Garth Tander wint de eerste wedstrijd.

Mark Winterbottom was tijdens het laatste V8 Supercarweekend de enige rijder die tweemaal een podium(2e en 3e) wist te behalen. Mark Winterbottom: “Mijn auto was hier bepaald niet één van de snelste maar in dit soort wedstrijden moet je overleven. In de laatste ronden zat ik er gewoon op te wachten dat Garth ervan af zou gaan. Fysiek is het een veeleisende baan. Als je één foutje maakt hang je in de muur. Het betekent dat je je 74 ronden lang volledig moet concentreren. Het betekende voor mij enorm veel om hier op het podium te staan want vlakbij het circuit ben ik opgegroeid. Het was natuurlijk fantastisch om ook in de tweede wedstrijd op het podium te staan. Ik had een betrouwbare auto. Ik geloof dat ik vrijwel elke bandenstapel geraakt heb. Op het einde van de tweede race brak het asfalt op en er verdwenen nogal wat auto’s van de baan. Het was zwaar en ik was vastbesloten om nog een podium te behalen. Dit was in ieder geval veelbelovend voor volgend jaar.”

winterbottom_vliegt_in_sydney
Mark Winterbottom is even de controle kwijt maar stond toch tweemaal op het podium.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet